Lípa je uctívaná

Lípa je známým symbolem Slovanů a už ve středověku byla považována za posvátný strom. Věřilo se, že v jejích útrobách žijí dobří duchové, kteří ochraňují rodinu i domov před temnými silami. Lípa se dožívá až 600 let!

U nás většinou narazíte na lípu velkolistou a malolistou. Oba druhy mají stejné léčivé účinky a jejich květy a listy jsou si poměrně podobné, liší se pouze v uspořádání a počtu. K léčení nejsou vhodné jiné druhy lip, které jsou vyšlechtěné a rostou většinou v parcích.

Začal čas sběru

Lípa kvete zpravidla od června do července a nejlepší je sbírat lipový květ ve chvíli, kdy se začíná otevírat a většina květů je ještě ve formě poupat. Sbírejte vždy celé květenství s blanitým jazykovým listem bez kulatých plodů. Květy můžete sušit v sušičce na 35 °C nebo na pečicím papíru ve stínu. Usušené květy si tak zachovají svou příjemnou medovou vůni. Usušené květy skladujte na suchém a tmavém místě. Nezapomeňte také na to, že byste lipové květy neměli sbírat nikde u silnic, ale jen ve volné přírodě.

Proč je lipový květ tak zdravý

Lípa je opravdu nabitá léčivými látkami. V silném zastoupení jsou v květech flavonoidy, silice s hlavní složkou Farnesolem, třísloviny, sliz a látky podobné vitaminu E. Kromě toho získáte z lipového květu i vitamín C, mnohé minerální soli a organické kyseliny.

Už žádné špatné zažívání

Lípa vás dokonale zbaví běžných problémů se zažívacím traktem. Obsažené látky působí jako diuretikum, které dokonale detoxikuje a zároveň utlumuje křeče a stimuluje produkci žaludečních šťáv. Tento proces velice pozitivně pomáhá při metabolických a trávicích potížích. Stačí 1 šálek čaje denně, abyste přirozenou cestou harmonizovali celé trávicí ústrojí.

Lípou proti nachlazení

Vzpomeňte na naše babičky, které nedaly na lipový květ dopustit. A není divu! Je to totiž skvělý lék i na nachlazení a kašel. Lipový čaj skvěle zmírňuje bolest v krku a obsažené látky pomáhají s lepším odkašláváním. Protože pravidelné pití lipového čaje způsobuje i pocení, velice rychle se tělo zbaví nežádoucích toxinů a léčí se mnohem rychleji a lépe. Zásadní roli hraje v tomto případě i diuretický účinek, a proto nezapomeňte na správný pitný režim, kdy se doporučují i minerální vody.

Jste ve stresu? Popíjejte lipový čaj

V těchto případech je nejlepší trošku zpomalit a zároveň si dopřávat právě čaj z lipových květů. Víte proč? Jedná se doslova o lektvar na uklidnění, který vás zbaví stresu. Výluh z lipových květů totiž působí sedativně a reguluje nervový systém.

Lípa urychluje léčbu zánětů

Veškeré chronické záněty v těle mohou velice snadno přispět k rozvoji mnoha dalších nemocí, jako jsou cukrovka nebo rakovina. Ale protože lipové květy obsahují antioxidanty, dokáží zachytit volné radikály, které jsou příčinou oxidačního poškození organizmu.

Osvěžte svou pokožku

Lípa je v přírodní medicíně velice často využívána i k léčivým obkladům. Odvar z jejích květů totiž dokonale regeneruje pokožku, velice dobře ji hydratuje a činí ji tak pružnější. Stejně tak blahodárně působí na pokožku hlavy a zbaví vás nepříjemných lupů. Štípl vás komár? I v tomto případě je velice vhodný odvar z lipového květu, který vás zbaví nepříjemného svědění a podrážděná kůže se mnohem rychleji zklidní. Není proto od věci, dát si i léčebnou koupel, dokonce se vám bude klidněji a lépe usínat.

Zdroje: www.vitalweb.cz www.bylinkyprovsechny.cz, www.healthline.com