Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.bylinkyprovsechny.cz, www.organicfacts.net, 5555 rad pro šikovné hospodyňky, Jiří Bílek, ISBN 978-80-7388-641-7

I broskvoně léčí

Listy, kůra a květy broskvoní se používají také v lidovém léčitelství, a to především ve východní Evropě. Připravuje se z nich šťáva či odvar, ale také tinktura. I když se vědecké studie zabývají především jejich užíváním pro pacienty onkologie, není možné na tato doporučení spoléhat, ale využít jich jen jako doprovodnou léčbu.

Tinktura by měla pomoci nejen od bolesti, k posílení, zlepšení apetitu a fyzické aktivity pacientů, ale také k podpoře stavu po léčbě chemoterapií. Tinktura se používá také jako prevence onemocnění a životabudič.

Využijte účinků listů broskvoní i vy

Listy a květy broskvoně však neslouží jen těžce nemocným pacientům, ale pomáhají při běžných gynekologických problémech či respiračních onemocněních. Používají se ale také při revmatismu, bolestech hlavy a migrénách. Pozitivně působí na zažívání, respektive mají projímavý a močopudný účinek. Odvar je možné použít k oplachům a koupelím při vyrážkách a ekzémech.

Pokud chcete využít léčivé síly listů broskvoně, máte možnost užívat je v podobě čaje, koupele nebo také tinktury. Jak se obvykle broskvoňové listy připravují?

Čaj z listů broskvoně můžete připravit i koupit

K léčbě a jako prevence se nejčastěji užívá tinktura z listů, kterou připravíte z kvalitního 40% až 60% alkoholu. Ovšem mnohem jednodušší a běžná je příprava čaje. Na horký, ale také studený čaj budete potřebovat čerstvé nebo sušené listy broskvoně spařené dvěma hrnky vroucí vody. Po sedmi minutách sceďte podrcené lístky a přidejte med nebo cukr podle vašich představ.

Čaj z listů broskvoně lze připravit také studený s kostkami ledu, plátkem citronu a snítkou máty. Pokud narazíte na sáčkový čaj, k jeho přípravě se obykle používají listy i kůra stromu v kombinaci s černým čajem.

Čaj je obvykle dobře příjmán. Pravidelná konzumace či ojedinělé, ale velké množství čaje se nedoporučuje při kojení.

Související články