Proč jsou jahodníkové listy prospěšné

Přestože z jahodníků miluje každý ze všeho nejvíce sladké červené plody, o jeho listech se říká, že jsou to doslova božské léčivky. Obsahují velké množství vitamínů C a A, jsou plné železa, draslíku, minerálních látek, tříslovin, flavonoidů a významných kyselin. Pomáhají obnovovat buňky v játrech a také eliminovat vznik ledvinových a močových kamenů.

Díky svým protizánětlivým účinkům udržují ve zdraví i veškeré močové cesty. Jahodník pomáhá při infekčních průjmech a eliminuje mnohé trávicí obtíže. Významně se podílí i na snižování nebezpečného vysokého tlaku, pročišťuje krev a využívá se při léčbě chudokrevnosti a revmatismu. A hlavně? Celkově zrychluje metabolismus a skvěle posiluje imunitu organismu.

Kdy a kde jahodník sbírat

Ideální čas pro sklizeň jahodových lístků je od května do září a nejlepší chuť mají vždy ty mladé světlezelené, protože starší listy mohou mít mírně nahořklou chuť. Většinou divoký jahodník najdete v lesích na mírně vlhkých půdách, na lesních pasekách či okrajích porostů.

A jak vaše tělo oblaží listy maliníku?

Podobně jako ty jahodníkové jsou bohaté na vitamín C, železo, důležité třísloviny a nespočet dalších účinných látek. Jsou známy svými protizánětlivými účinky a schopností odvodňovat. Maliníkové lístky dokonale urychlují hojení ran a jsou skvělými pomocníky při rýmě a bolestech hlavy. Dočkáte se i čistících a stahujících účinků. Maliník je vhodný i do žlučníkových a močopudných čajových směsí.

Bolí vás v krku? Využijte odvar jako prvotřídní kloktadlo. V případě, že trpíte menstruačními křečemi, dokonale je zmírní pravidelná konzumace čaje. Stejně tak funguje jako úžasný zábal na vlasy, který jim dodá dokonalý lesk. A z čerstvých lístků si můžete připravit i přírodní obličejovou masku.

Jak na sběr maliníku

Maliníkové listy můžete sbírat většinou už od konce května až do začátku září a opět se vyplatí dát přednost divokým mladým lístkům, u nichž je dobré odstranit stopky.

Zázračný mix maliníku a jahodníku

U listů obou rostlin nedochází k žádným škodlivým reakcím ani při dlouhodobém podávání a často se využívají na dochucení mnoha čajových směsí. Malinové a jahodové listí, které můžete doplnit i tím ostružinovým, bývají nejvyhledávanější směsí na běžné každodenní pití, které neobsahuje kofein. Jde o velmi osvěžující nápoj, který je navíc plný zdravých látek. Podle potřeby si můžete do čaje přidat i další sezonní byliny jako například lípu, mátu, meduňku, šípky nebo sušené plody malin i jahod.

Čaj z malinového listí

1 polévkovou lžíci malinových lístků spařte 1 šálem vody a nechte 10 až 15 minut louhovat. Poté přeceďte a pijte 2 až 3 hrnky denně.

Čaj z listů jahodníku

Na krátkodobou léčebnou kúru zalijte 1 čajovou lžičku jahodníku ½ l horké vody a pijte rozdělené dávky 3 až 4 x denně. Při průjmu nebo na rány dejte 3 až 5 g na 1 šálek vroucí vody.

Vyrobte si čaj s fermentovaných lístků

Díky této úpravě zvýšíte účinek čaje na maximum. Použít můžete buď jeden druh nebo směs obou listů. Ještě čerstvé je nechte tak 1 až 2 dny lehce zavadnout a potom každý lístek samostatně srolujte a vložte do lněného pytlíku nebo do pleny. Potom je dejte na 30 minut nad vařící vodu, aby pára postupně pronikala lístky. Následně je potřeba sáček s napařenými lístky zatížit, můžete použít například prkénko a nechte přes noc fermentovat. Proces rolování, zapaření a fermentace ještě dvakrát zopakujte, a nakonec listy dosušte v tenké vrstvě na teplém místě nebo umělým teplem.

Zdroje: www.izahradkar.cz, www.living.iprima.cz, www.bylinkyprovsechny.cz