Zdroje: cs.wikipedia.org, www.vitalia.cz, www.bylinkyprovsechny.cz

Nejen plody ořešáku jsou zdraví prospěšné

Ořešák královský nebo také vlašský je strom, jehož plody jsou neodmyslitelně spjaty s podzimem, černými prsty od slupek a půlkami ořechů na vánočním cukroví. Vlašské ořechy jsou známé pro svoji charakteristickou chuť a vzhled, ale také pro vysoký obsah tuku a omega-3 mastných kyselin. Jsou bohaté na vitamíny E, B1, B2 a B6 i široké spektrum minerálů. Často se můžete setkat s tím, že jsou vlašské ořechy řazeny k nejzdravějším potravinám, mnohdy jsou i v první desítce. Avšak nejen ořechy jsou lidem prospěšné.

Jaké účinky mají ořešákové listy?

Možná jste slyšeli, že ořešákové listy se dávají do kurníku jako podestýlka proti čmelíkům. Někteří zahrádkáři se ořešákový listům vyhýbají a nedávají je na kompost, protože se špatně rozkládají a jsou velmi kyselé. Jako téměř vše v přírodě, i listy z ořešáku se používají v léčitelství, a to především jako čaj, likér či přísada do koupelí. Z ořešáku se však také používají pupeny a oplodí. V barvířství se zpracovává i kůra a také v kosmetickém průmyslu jsou tato barviva používaná.

Čaj ze sušených listů a výluhy jsou vhodné kloktadlo při aftech a zánětech úst. Popíjení pomáhá se zácpou, zažíváním i nechutenstvím. Významná bylinkářka Maria Treben jej používala i při cukrovce a problémy se žlučníkem. Oplachy a koupele se doporučují při zánětech, akné, pocení i vypadávání vlasů. Ořešák působí repelentně nejen na zmíněné čmelíky, ale také na vši. Jak je to ale s ořešákovým olejem?

Olej z listů ořešáku má blahodárné účinky

Nejde přímo o olej z ořešáku, ale o takový olej, ve kterém se listy louhovaly. Ten je skvělý na ekzémy, akné, různé druhy vyrážek, ale také lupénku. Příprava je velmi prostá a používá se na ni sušené listí a obyčejný, ale kvalitní olivový olej.

Do uzavíratelné nádoby dejte tři lžíce nahrubo podrceného listí z ořešáku a zalijte 3 dl olivového oleje. Uzavřete a uložte na tmavé místo, ale nezapomeňte protřepávat, aby se mohly látky z listí do oleje lépe uvolnit.
Po dvou týdnech listy odstraňte a olej používejte na ložiska lupénky či vyrážky. Olej napomáhá hojení, navíc brání svědění a vysychání, které je obzvlášť nepříjemné na kloubech či ve vlasech.

Související články