Zelí bylo podrobeno vědeckému zkoumání a jeho účinky jsou široké. Od pomoci při žaludečních a dvanácterníkových vředech až po problémy s artrózou. Ale velkým bonusem zelí je i jeho přínos při hubnutí.

Zelí do podprsenky? Proč ne.

Mateřství je krásná věc, ale někdy dost bolí. To se netýká samozřejmě jen samotného porodu, ale všeho po něm. Prvním „očistcem“ bývá pro prvorodičku kojení. Prsa, která byla kdysi zdrojem ženiny pýchy a sebevědomí, se najednou stávají středobodem nového vesmíru. Miminko si je nárokuje, jako svůj jediný zdroj potravy a s tím jsou spojené i různé obtíže. Prsa se musí vyrovnat s novou zátěží a bývají oteklá, nalitá, zatvrdlá, s popraskanými bradavkami. Co se s tím dá dělat?

Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Naše babičky musely spoléhat na přírodu a poradit si nějak samy. Jednou z úlev nabízelo čerstvé zelí. Jeho listy připomínaly košíčky podprsenky, navíc měly ještě chladící efekt, což bylo přesně to, co podrážděným vnadám ulevilo. A nejen to… O zelí se traduje, že obsahuje látky, které zmírňují otoky. Proto není divu, že tuhle zeleninu mělo spousta mladých žen na zahradě!

Jak si udělat zelnou kúru při kojení

Zelná kúra je tedy prověřená několika generacemi jako osvědčený lék pro přetížená a podrážděná prsa. Můžete si ji dopřát i dnes. Jak na to: Zelí nejdříve vychlaďte v lednici. Pak ho pečlivě omyjte, abyste z něj vyplavily veškeré pesticidy a další škodlivé látky. Odtrhněte z něj pár lupenů, naklepejte je paličkou a opatrně přiložte na prsa tak, aby byla důkladně pokrytá. Zeleninu nechte působit dvacet minut a poté listy vyměňte za nové. Uleví se vám… Přestože kojení je náročná věc a zprvu může způsobovat spoustu bolesti, únavy a problémů, nevzdávejte se ho! Kromě zelí můžete na zklidnění používat ledové obklady nebo kontaktovat zkušenou laktační poradkyni v místě vašeho bydliště. Seznam kontaktu najdete na stránkách www.kojeni.cz.

Zelí na hubnutí

Zelí obsahuje vysoký podíl vlákniny a jen velmi málo kalorií. Je proto ideální pro všechny, kdo se snaží zhubnout. Ve 200 g zelí je asi jen 22 kalorií. Zelí navíc dokáže absorbovat a odvést z těla i toxiny.

Zelná kaše na klouby

Pro léčbu formou obkladu, kaší a šťávou ze syrových zelných listů vždy raději použijte bílé zelí. Červené zelí totiž značně barví. Jak na to? Odstraňte vnější listy a otrhejte nepoškozené, zdravé listy. Následně u nich vyřízněte tuhý střed. Válečkem na nudle přejíždějte po listech, dokud nezačnou pouštět šťávu a neztratí svoji pevnost. Pak přiložte na bolestivé klouby. Ale nejen tam. Zelné listy vám budou nápomocné i při léčbě akné nebo bércových vředech.

Jinou možností je využití zelné kaše. Čtvrt zelné hlávky zbavte svrchních listů, rozkrájejte ji a rozmixujte. Ke hmotě přidejte lžičku olivového oleje a takto připravenou zelnou kaši přikládejte na postižená místa.

Zelné obklady nechte působit tak, že je připevníte k tělu obinadlem. Obklad měňte cca 2 a 3x denně.

Extra tip

Šťáva ze syrových zelných listů je skvělým prostředkem proti žaludečním a dvanácterníkovým vředům.

Související články

Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, bety.cz, magazinzahrada.cz