Semeno lnu je vynikajícím přírodním prostředkem nejen proti zácpě. Zásobuje tělo blahodárnými omega-3 mastnými kyselinami a dalšími látkami a je prevencí proti překvapivě široké škále obtíží.
Jako jeden z nejbohatších rostlinných zdrojů omega-3 mastných kyselin jsou lněná semena, podobně jako lněný olej, účinným protizánětlivým prostředkem.

- Pomáhají při revmatismu, při zánětech kloubů a šlach a při zánětlivých onemocněních trávicího traktu.
- Působí pozitivně i na oběhové potíže, snižují krevní tlak, brání zužování a zánětu cév, arytmii a srážlivosti a díky antioxidačním účinkům a obsahu lecitinu snižují riziko infarktu myokardu a srdečních onemocnění.
- Podle výsledků řady studií se po jeho pravidelném užívání při akné a ekzémech výrazně zlepšil celkový stav.
- Lněné semeno podporuje imunitu a má příznivý vliv na psychická onemocnění, zlepšuje hospodaření s inzulínem a stabilizuje hladinu krevního cukru.
- Díky vyššímu obsahu protirakovinných lignanů může být účinné i při nádorech a byl prokázán jeho pozitivní vliv při prevenci rakoviny prsu nebo prostaty.
Jak to funguje?

Význam lnu pro naše trávení vysvětlil až poměrně nedávný biochemický výzkum. Ačkoliv omega-3 polynenasycené mastné kyseliny jsou jako zásadní látky pro normální růst a zdraví známé už od roku 1930, teprve po roce 1980 se zvýšilo povědomí o jejich přínosu pro zdraví. Tento druh kyselin, včetně omega-6 mastných kyselin, nasává tekutý obsah střev společně se střevními toxiny. Tím ochraňují střevní sliznici jako málokterý přírodní prostředek.
Lněná semena jsou z tohoto pohledu výjimečná proto, že vedle řady dalších látek obsahují velice významný podíl alfa-linolenové kyseliny, která patří k omega-3 mastným kyselinám. V organismu se mění na prostaglandiny, látky podobné hormonům, a pozitivně ovlivňují cévy, činnost mozku, hybnost kloubů, vodní metabolismus, srážlivost krve a také zrak.
Tip na zdravou snídani
Jednoduchou a velmi prospěšnou snídani získáme, když si jogurt s ovocem a vločkami obohatíme drceným lněným semenem. Ideální je nechat tuto směs čtvrt hodiny před konzumací v jogurtu lehce nabobtnat.