Tím nejdůležitějším, co lněné semínko obsahuje, jsou nenasycené mastné kyseliny, vitamíny B a E, minerály jako vápník, draslík, mangan, železo, hořčík, fosfor a především fytoestrogeny lignany, což jsou látky velmi podobné našim hormonům. Tento mix můžeme bez nadsázky nazvat koktejlem zdraví a potvrzují to i vědecké studie. Lněné semínko působí totiž protizánětlivě i regeneračně a má i antioxidační účinky.

Proti únavě i mrtvici

Když si dáte každý den lžíci lněných semínek, zlepší se vaše hospodaření s energií a nebudete tolik unavení. Navíc vám pomohou zvládat stres bez zdravotních následků. Podílí se na snižování hladiny špatného LDL cholesterolu a působí tak i jako prevence mozkové mrtvice. Někteří vědci dokonce zjistili, že pravidelná konzumace lněných semínek zlepšuje stav našich kloubů.

V menopauze i těhotenství

Trpíte každý měsíc premenstruačními obtížemi? Právě výše zmíněné fytoestrogeny obsažené v lněném semínku vám pomohou cítit se před menstruací mnohem lépe. A stejné účinky má i v menopauze. Porodní báby doporučovaly dát si lžíci lněných semínek denně i ženám před porodem, ideálně od 35. týdne těhotenství, protože uvolňuje porodní cesty a také pomáhá s tvorbou mléka.

Lněné semínko pomáhá hubnout

Pokud se snažíte dostat dolů přebytečná kila, lněná semínka mějte stále v zásobě. Obsahují totiž velké množství rozpustné vlákniny, která způsobí, že vám nekolísá hladina cukru a nevybízí k přejídání, navíc tělo lépe spaluje tuky. Vláknina očistí střeva a upraví zažívání.

Nejlépe s mléčnými výrobky

Lněná semínka nejlépe rozdrťte v hmoždíři nebo v mlýnku na kávu a drť hned snězte, aby nežlukla během dlouhého skladování. Lněná semínka by se měla kombinovat ideálně s kysanými mléčnými produkty, česnekem nebo cibulí. Drcená semínka přidejte třeba do jogurtu, kefíru, tvarohových pomazánek nebo do kaší.

Ranní směs

Na špatné trávení si připravte směs 100 ml kefíru nebo bílého jogurtu, 2 lžičky drcených lněných semínek a 1 lžíci lněného oleje. Užívejte každý den ráno nalačno a vždy si tuto blahodárnou směs připravte ráno čerstvou. Po třech týdnech si dejte na tři týdny přestávku.

Zdroje: www.prozeny.cz, www.medicalnewstoday.com