Jak jogurt souvisí s lupy

Věda se použitím jogurtu na vlasech či pokožce hlavy nijak zvlášť nezabývá. Jedna z mála studií, kterou v roce 2017 podnikla skupina vědců v zdravotnickém zařízení Sabouraud při nemocnici v Saint Louis, se zabývala vztahem mezi konzumací jogurtu a lupy, nikoli aplikací jogurtu přímo na pokožku hlavy. I když byly výsledky studie uspokojivé a jogurt skutečně snížil výskyt lupů, z vědeckého hlediska o aplikaci vlasové masky na hlavu stále nic nevíme.

Tradiční použití jogurtu na lupy

Nicméně léty prověřené postupy a vlasové kúry se stále používají a na Blízkém Východě je to právě jogurt, který hraje hlavní roli v jejich výrobě. Vlasovou masku si můžete snadno vyrobit i doma. Kombinací vhodných surovin pomůžete vlasům k nabytí lesku, dobrému růstu, regeneraci po opakované nevhodné péči, hydrataci pokožky hlavy či výživě vlasového kořínku. Jogurtová maska je ale také po staletí využívána jako účinný prostřdek proti lupům.

Použití jogurtové masky proti lupům

Lupy nejsou problémem vlasu, ale pokožky. Než masku vyzkoušíte, raději otestujte směs na malé části kůže, abyste se ujistili o tom, že nemáte na konkrétní suroviny alergii. Masku je třeba napřed aplikovat na pokožku hlavy a rozčesáním dál na celou délku vlasů. Jogurtovou vlasovou masku nechejte působit dvacet minut až půl hodiny. Intenzivnějších výsledku dosáhnete zabalením hlavy do ručníku nebo sáčku. Poté opláchněte teplou vodou, případně umyjte velmi jemným nebo jen naředěným šampónem.

Jogurtová vlasová maska na lupy

Na lupy se používá směs jogurtu s citronovou šťávou, která má zabránit jejich tvorbě. Jogurt smíchaný s medem napomůže nejen očištění, ale také hydrataci pokožky. Pro suchou, lupy sužovanou pokožku hlavy jsou rovnováha hydratace a zvláčnění důležité a přispívají nejen k ozdravení, ale také ke zmírnění svědivosti a komfortu při česání i další úpravě vlasů.

Extra tip: Jogurtová maska je určená především k ozdravení pokožky hlavy, proto se nebojte použít ji i na obličej či jiné části těla.

Zdroje: https://vitalitis.cz, https://www.healthline.com