Maso bylo v dávné historii považováno za luxusní potravinu, kterou si mohli dovolit pouze lidé z vyšších vrstev. Co ale místo toho jedli chudí, aby doplnili jednu ze základních složek masa, neboli bílkoviny? Šli na to holt jinak.

Maso, které si mohlo dovolit pouze to malé a bohaté procento obyvatelstva, nahradili něčím jiným. Má 17-21 % bílkovin, a i když je dnes maso poměrně dostupnou potravinou, mohli byste jej jíst také. Má totiž dokonce více procent bílkovin než maso.

Youtube video o skvělých zdrojích bílkovin najdete na kanále Nutrition Made Simple!:

Zdroj: Youtube

Maso chudých

Pokud nechcete kupovat maso, ale zároveň chcete do svého těla dostat bílkoviny, fazole a luštěniny jsou správnou volbou. A dokonce jsou lepší volbou než maso. Maso obsahuje 18-23 % bílkovin, což je méně než luštěniny a fazole.

Bílkoviny jsou pro vaše tělo neuvěřitelně důležité, jelikož hrají klíčovou roli při regeneraci, zvýšení objemu svalových vláken a podporují růst síly. Také jsou naprosto nenahraditelné, co se spalování tuků týče.

Fazole a luštěniny mají, kromě bílkovin, také nemalý obsah vitamínů a minerálů, které jsou pro vaše tělo klíčové. Zaprvé obsahují důležité antioxidanty, které pomáhají tělu bojovat s volnými radikály.

V luštěninách také naleznete vitamíny, především ty skupiny B, které jsou pro tělo zkrátka nepostradatelné. Přispívají totiž k normální činnosti nervového systému, dodají tělu více energie a bojují proti únavě a celkově přispívají zdraví celého organismu. Z minerálů můžete v luštěninách najít například hořčík, draslík, vápník a železo.

Související články

Fazole a luštěniny

Pokud chcete absolutní bílkovinovou bombu, nejvíce bílkovin obsahují vařené sójové boby. Ty mají neuvěřitelných 36 % bílkovin. Na druhém místě jsou velké bílé fazole, které mají 19 % a třetí příčku obsadila čočka s 18 % bílkovin. Zkrátka a dobře, i když bylo luštěninám a fazolím přezdíváno tak nehezkým názvem, pravdou je, že mají mnohem více zdravotních výhod než samotné maso.

Zdroje: www.grizly.cz, www.proplanetu.com