Lymfa obsahuje především lymfocity. Buňky, které podporují naši imunitu. Má tak významnou roli v boji proti infekčním, ale také nádorovým onemocněním. Mimo jiné jsou v ní přítomny také odpadní látky buněčného metabolismu, viry, bakterie, ale i živiny a enzymy jako jsou vitamíny, tuky, sacharidy, bílkoviny, železo, měď a vápník.

Poškození lymfatického systému

Narušenou činnost lymfatického systému poznáte podle otoků. Oteklá oblast většinou nebolí, není zarudlá ani horká. Zpočátku je otok nenápadný, měkký a obtěžuje hlavně tím, že má postižená končetina omezenou hybnost. Později kůže v místě otoku ztuhne. Tento lymfedém se vyskytuje ve dvou formách. U primárního je špatná funkce lymfatického systému vrozená. U sekundárního je to většinou důsledek poranění, operace nebo léčby nádorového onemocnění. „Otoky a zavodněním vám tělo vzkazuje, že děláte ve svém životě něco špatně. Problémy s lymfou vnímám jako vzkaz pro dnešní ženy: Zvolněte tempo, zpomalte, zjemněte se, myslete více na sebe než na ostatní, ne na samé povinnosti, naučte se odpočívat, radovat se a ‚vypusťte páru, vodu, horké emoce‘ – tedy lymfu, kterou v sobě dusíte. Vraťte se k jemné ženské energii,“ radí lymfoterapeutka Jitka Bičíková.

Lymfatické uzliny

V těle se nachází více než 450 lymfatických uzlin. Právě v nich se zachycují různé cizí částice, odpadní látky a toxiny. „Uzliny mají samočistící funkci filtrů. Dokážou samy vyčistit až 85 % škodlivin v našem těle. Zbytek ještě dočistí slezina, játra a ledviny, odpad se vyloučí potem, kůží a močí. Takže pokud váš lymfatický systém nefunguje dobře, je třeba dát lymfě opět volný průchod," vysvětluje Jitka Bičíková. S tím pomůže odborná masáž, každovečerní promazávání chladivou mastí směrem k srdci, plavání, jóga, protahování, ale také úprava stravy a bylinná léčba.

Lymfa a bylinky

Na otoky a pročištění lymfy se používají bylinky, které lze pěstovat na zahrádce i v truhlíku. Mezi ně patří svízel přítula, měsíček lékařský, lopuch větší, vřes, pampeliška, máta, heřmánek, šípek a kostival lékařský. Tyto byliny mají diuretické a detoxikační účinky. Užívají se ve formě čaje buď jednotlivě nebo ve směsi. Odvar vytvoříte jednoduše. 4 gramy sušených bylin přelijte vroucí vodou. Pijte 3 x denně.

Související články

Čaj na podporu lymfatického systému

Tuto čajovou směs užívejte po dobu dvou týdnů. Třetí týden konzumaci přerušte a poté si kůru zopakujte. Budete potřebovat 60 g třezalky, 40 g rozdrceného šípkového oplodí, 20 g benediktu lékařského, 20 g komonice lékařské, 20 g zemědýmu a 20 g divizny. Zemědým čistí krev, je lehce močopudný, snižuje krevní tlak a podporuje látkovou výměnu. Benedikt je velmi hořký, pomáhá s rekonvalescencí a zvýšením imunity. Třezalka skvěle podporuje nervový systém, uklidňuje a pomáhá proti depresím. Komonice lékařská je bylina, která čistí krev a zpevňuje žíly. Divizna celý čaj zjemní. Usušené byliny promíchejte. „1 polévkovou lžíci nasypejte do konvice a zalijte ji čtvrt litrem vařící vody. Louhujte 10-15 minut. Poté čaj přeceďte přes plátýnko. Divizna a benedikt lékařský totiž obsahují jemné chloupky, které dráždí sliznice. Užívejte 3 hrnečky denně," radí bylinkářka Radmila Malinovská.

Bylinné koupele na lymfu

Na uvolnění lymfatického systému a otoky působí příznivě i bylinné koupele. Dvě hrsti bylin namočte na 12 hodin v 5 litrech studené vody. Studený výluh potom ohřejte a použijte jako koupel nohou či rukou. Využijte byliny, jako jsou kokoška pastuší tobolka, podběl, vratič nebo sléz.

Zdroj: www.fyzioklinika.cz, www.ordinace.cz, www.ceskatelevize.cz, www.priznakytransformace.cz