Lymfatický sytém úzce souvisí s imunitou

Lymfatickou čili mízní soustavu má naše tělo z mnoha důvodů. Zvětšené lymfatické uzliny napodívají, že tělo bojuje s onemocněním. Mízní cévy jsou nejen součástí imunitního systému, ale také očišťují tělo od nebezpečných látek. Tak jako všechny části těla i lymfatické cévy, uzliny či orgány mohou být postiženy onemocněním. Nejčastějším projevem problémů s lymfou jsou otoky. Nahromaděním mízy v těle na specifickém místě je zapříčiněné nefunkčním odvodem tekutiny mízní cévou, zatímco zduření uzlin má na svědomí zánět a intenzivní tvorba protilátek.

Zlepšení lymfy nejen bylinkami

Stimulaci lymfatického oběhového systému můžete také podpořit cvičením, suchým kartáčováním a masáží, saunováním či úpravou pitného režimu. Do toho rozhodně zařaďte i bylinky, které podporují správnou funkci mízních cév, uzlin i orgánů. Jaké bylinky zlepšují stav mízní soustavy?

Bylinky na pročištění a rozproudění lymfy

Echinacea čili třapatkovka nebo také rudbekie je rostlinou, která je dnes dobře známá pro podporu imunity. Echinacea je zdobná léčivka, která pomáhá pročistit organismus od toxinů. Užíváním rudbekie můžete zkrátit dobu nachlazení, kašle, bolesti v krku a podobně. Je k dispozici v různých formách jako doplněk stravy, čaj nebo extrakt z rostliny.

Vřes detoxikuje, dezinfikuje a také působí silně protizánětlivě, což je pro lymfatický systém neobyčejně důležité. Řeší i problémy se zavodnění a otoky. Vřes můžete užívat ve formě odvaru z čerstvé rostliny. K dostání jsou také bylinné kapsle i tinktura. Běžně se s ním můžete setkat v čajových směsích na močové cesty či dnu.

Bříza je ideální k regulaci hydratace těla. V Případě problémů s mízním oběhem mluvíme o přílišném zavodnění a nadbytečnému zadržování toxinů. Bříza mimo to pomáhá i s funkcí ledvin a močových cest. Prodává se ve formě bylinných kapek a kapslí.

S vyčištěním jater a slinivky, ale také s funkcí ledvin a močového měchýře napomáhá svízel syřišťový. Svízel působí na pročištění lymfy a odbourání nebezpečných látek. Ideálně můžete používat svízel zevně přímo na problematická místa i vnitřně v podobě kapek. Svízel je skvělý nejen na otoky, ale také proti akné.

Kopřiva je přes rok hojná všude na našem území, ale v zimě ji můžete užívat nasušenou jako čaj nebo v bylinných kapslích. V těle kopřiva zastává detoxikační funkci, což jak víme má enormní zásluhu na imunitě těla, navíc také pomáhá proti bolesti kloubů a při celkovém vyčerpání.

Zdroje: https://vitalitis.cz, https://cs.wikipedia.org