Zdroj: cs.medlicker.com, farmazdravi.cz, www.livestrong.com, MUDr. Michal Vilímovský

Skořice

Skořice se vyrábí tak, že se ořežou stonky skořicovníku, ze kterých se vyjme vnitřní kůra, nechá se vyschnout a poté se nadrtí. Voňavý a chutný prášek je na světě. Existují dva základní druhy skořice. Cejlonská neboli pravá a Čínská (Cassia). Druhá zmiňovaná je mnohem rozšířenější a dostupnější, avšak, pokud toto koření chcete konzumovat denně, kupte si Cejlonskou. Ta totiž obsahuje méně kumarinů než skořice druhu Cassia, jež jsou ve vyšších dávkách škodlivá pro vaše játra.

Zdravotní benefity skořice

Skořice obsahuje látku cinnamaldehyd, která je zodpovědná za většinu léčivých účinků. Celkově toto koření zlepšuje trávení a zmírňuje trávící problémy, reguluje hladinu cukru v krvi, působí jako silný antioxidant, takže zpomaluje stárnutí organismu, zlepšuje kognitivní funkce a paměť, brání množení bakterií a virů, zlepšuje funkci orgánů a zabraňuje onemocnění srdce. „Skořice obsahuje látky s protizánětlivým účinkem a její konzumace může být vhodnou prevencí proti vzniku autoimunitních onemocnění," píše ve svém článku MUDr. Michal Vilímovský. Navíc, pravidelná konzumace skořice zrychluje metabolismus a pomáhá tak s hubnutím.

Vedlejší účinky skořice

Skořice obvykle nezpůsobuje žádné závažné vedlejší účinky. Může však podráždit ústa a rty či kůži. Také lidé s problémy s játry by měli konzumaci probrat se svým lékařem, příliš vysoký příjem tohoto koření totiž může způsobit toxicitu. Jelikož snižuje hladinu cukru v krvi, pozor by si měli dávat i pacienti s diabetem.

Lžička skořice ráno

Polykání samotného prášku není moc lákavá představa, ale nebojte, skořici můžete přidat kamkoli. Pokud chcete podpořit hubnutí, zamíchejte ji do půllitru vody a vypijte na lačný žaludek. Dáváte-li si kávu nebo čaj, prášek nápoje skvěle zpestří. Skvělá je také do smoothie, ovesné kaše, v jogurtu s ovocem nebo nasypaná na nakrájených jablkách.