Ovesné vločky nejsou žádná novinka. Naši předkové je jedli už v době pravěku. O tom ostatně vypovídají archeologické nálezy v italské Grottě Paglicci. Archeologové tam našli zbytky ovesných vloček, které si naši prapředci nahřívali (případně spařovali) a pak je drtili mezi dvěma kameny, aby je vůbec mohli jíst. Málokdo by v té době tušil, že se tato samá (dnes lisovaná) potravina ocitne na seznamu superpotravin, které budou základem zdravé výživy ve 21. století.

Ve videu od autorky Healthy Emmie uvidíte, proč byste měli jíst ovesné vločky každý den. Mrkněte na Youtube!

Zdroj: Youtube

Benefity ovesných vloček

Ovesné vločky jsou oblíbenou potravinou sportovců a výživových specialistů. Není divu, obsahují totiž velké množství vitaminů A, B, D, E a minerálů (vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď nebo mangan). Pokud je budete jíst každý den, jenom na tom vyděláte. Jak?

Získáte energii

Jak už jsme naznačili předtím, ovesné vločky jsou výživová bomba. Proto je najdete v jídelníčku sportovců (obzvláště kulturistů), kteří si obilniny dopřávají po ránu nebo coby předtréninkové jídlo. A není divu! Vločky jsou přírodním „dobíječem baterek“.

Podpoří trávení

Další skvělou věc, kterou vločky obsahují, je vláknina. Tato složka napomáhá lepšímu zažívání, ale zároveň zlepšuje zdraví střev. Jak to? Ovesné vločky mají totiž zvláštní vlastnost, že „natáhnou“ toxiny usazené ve střevech a pomohou tak k lepší detoxikaci celého těla. A pozor! Víte, že vločky jsou ideálním lékem proti zácpě a snižují riziko rakoviny tlustého střeva? Proto neváhejte a dávejte si je pravidelně k snídani.

Pomůžou vám zhubnout

Přibírá se lehce, hubne se ztuha. Pokud ale chcete „setřást“ nějaká ta kila, měli byste si do svého jídelníčku přibrat ovesné vločky. Tato obilnina výborně absorbuje vodu, takže se po takovém „vločkovém mlsání“ budete cítit sytí, bez pocitu hladu. Toto kouzlo má na svědomí vláknina betaglukan, která se částečně rozpouští ve vodě a ve střevech, kde vytváří hustý gel. Tato směs snižuje hladinu cukru, podporuje růst bakterií v trávicím ústrojí a navozuje pocit sytosti. Tím pádem odpadají různé „sladké tečky“ a zbytečné svačinky.

S nimi krásně omládnete

Ovesné vločky obsahují celou plejádu minerálů, bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Můžete je využít jako potravinu, ale také coby pleťovou masku. Jak na to: Jednu třetinu šálku ovesných vloček zalijte půl šálkem horké vody. Směs nechte lehce nabobtnat a poté do ní vmíchejte lžičku medu, lžičku jogurtu a jeden vaječný bílek. Hotovou masku pak aplikujte na obličej a po 15 minutách smyjte vlažnou vodou.

Zlepší vám zdraví

Nemusí vám chutnat, ale i tak byste měli ovesné vločky přidat do svého jídelníčku. Vědci zjistili, že obilnina pomáhá snižovat krevní tlak. Pokud si misku vloček dopřejete pravidelně, máte šanci, že se sníží i vaše hladina cholesterolu v krvi. Výzkumy prokazují, že jedlíci vloček mají méně srdečních onemocnění než ostatní. Tak na to nezapomeňte. Doporučená dávka ovesných vloček je u žen 30 – 40 gramů, u mužů o deset gramů více.

Související články

Zdroje: www.prozeny.cz, www.reflex.cz