Zdroje: hradec.rozhlas.cz, nasehvezdy.cz, healthyfocus.org

Naučte se používat koření a bylinky

Dávávala vám vaše babička také silný odvar z rozličných bylin a koření? Dnes si představujeme babičky skoro jako kořenářky, které ze svých šuplíků tahaly neznámé přísady, ale jsou to spíš jen vzpomínky plné sentimentu. Faktem je, že se dříve používaly různé druhy koření mnohem častěji než dnes. Některé si běžně spíš spojujeme jen s vařením a je to škoda.

Málokdo ví, jak voní mateřídouška, tymián je však jen její výraznější příbuzný. Podobně je to i s majoránkou, jejíž aroma je možné zaměnit třeba za oregano. Majoránku si nejčastěji spojujeme se zabíjačkou nebo bramboráky, ale tato silná bylinka toho umí mnohem víc.

Pěstování a používání majoránky

Podívejte se, co o majoránce říká Michaela ve svém Bylinkovém ráji.

Zdroj: Youtube

Majoránka není jen čistič plic

Majoránka se doporučuje především při nachlazení, pro vykašlávání a při bolestech hlavy. Její užívání rozšiřuje cévy, snižuje krevní tlak i cukry, čímž je zajímavá i pro diabetiky.

Její vůně a konzumace má uklidňující účinky, pozitivně působí na nervy, ulevuje od křečí, a hlavně jako většina bylin a koření i tato napomáhá především zažívání a proti nadýmání. Ženám napomáhá k regulaci menstruačního cyklu, kojícím s tvorbou mléka. Bylinka je to plná antioxidantů a vitaminu A i C, železa a vápníku.

Jak používat majoránku

Majoránku lze používat jako obyčejný čaj, ale také jako sirup. Čerstvou nasekanou bylinku zalejte převařenou vodou, nechejte dva dny louhovat v lednici, vodu sceďte, přidejte cukr a povařte zhruba 5 minut a horký sirup lahvujte. Pokud chcete, můžete přidat také citronovou šťávu, ale není to podmínkou. Na jeden hrnek čerstvé bylinky budete potřebovat stejné množství vody i cukru.

Související články