Mezi nejzdravější místní superpotraviny patří například borůvky, zelí, vlašské ořechy, rybíz, kapusta, řepa, česnek a také modrý mák. Maličká maková zrnka mají složení, které jim zajišťuje na pomyslném žebříčku superpotravin přední místo.

Mák jako multiminerální doplněk stravy

Kvalitní mák je dobrým pomocníkem v prevenci proti srdečně-cévním chorobám a dalším civilizačním nemocem. Má mimořádně vysoký obsah vápníku (až 600x více než u pšeničné mouky a 9x více než mají jádra vlašských ořechů), hodně vitaminů E, B1 a B3, kyseliny pantotenové a minerálních látek (kromě zmíněného vápníku měď, zinek, hořčík a železo).

Každá porce máku obsahuje významné množství omega-6 mastných kyselin kyseliny linolové a kyseliny α-linolenové (ALA).

Česko je maková velmoc

Česká republika je největším pěstitelem potravinářského máku na světě, vyváží se ho od nás dokonce víc než další typické plodiny - chmele. Ročně se u nás sklidí v průměru kolem 26 000 tun máku, domácí spotřeba pak dosahuje okolo 4 500 t. Na jednoho obyvatele České republiky připadá 430 g (pro lepší představu: asi jako kdyby každý z nás snědl za rok 25 buchet s makovou náplní), což je zřejmě největší spotřeba máku na světě. Druhým největším producentem máku na světě je Turecko, kde však není zvykem mák konzumovat.

Konzumace máku je typická pro slovanské národy, od kterých zvyk jíst mák převzali bezprostřední sousedé – Němci, Maďaři či Rumuni. Nejvíc máku se pak spotřebuje během svátků, především Vánoc a Velikonoc.

Při nákupu máku dáváme pozor na kvalitu

Přestože je Česká republika největším světovým producentem máku, v posledních letech se k nám začal dovážet mák ze třetích zemí. Kromě potravinářského se dováží i tzv. technický mák vyšlechtěný pro farmaceutické účely, se kterým se kvůli nižší ceně kvalitní mák někdy míchá. Nejvyšší riziko, že koupíme takto smíchaný mák, je u mletého máku, ve kterém se toto pančování spíše skryje. Potravinářský mák se tím ovšem znehodnotí, jelikož chuť, vůně a barva technického máku se s ním nedají srovnávat. Navíc tento tzv. technický mák obsahuje vyšší podíl opiových alkaloidů, které mohou představovat zdravotní riziko. Český modrý mák má typickou modrou barvu, příjemnou makovou vůni a nasládlou chuť. Technický mák má rezavou, nahnědlou nebo šedou barvu, nevoní a má dřevitou, hořkou či pálivou chuť.

S pančovaným či upraveným technickým mákem nebo výrobky z něj se můžeme setkat i v maloobchodu. Pozor bychom si měli dávat zejména na výrobky, které jsou mnohem levnější, než je v tu dobu obvyklé. Zpozornět bychom měli především při nákupu mletého máku a u produktů, jejichž dodavatelem či výrobcem není pěstitel, nýbrž obchodní firma. Nejjistější cestou je nakupovat mák přímo u farmáře a v maloobchodu pak výrobky, kde je na obalu uvedený přímo pěstitel. Můžeme si tak být jisti, že kupujeme kvalitní potravinářský mák, navíc nás ovšem může hřát vědomí, že podporujeme lokální české potraviny a producenty.