Maliník obecný je keř, který roste nejen ve volné přírodě na lesních mýtinách, pasekách a cestách, ale s úspěchem se pěstuje i na mnoha zahradách. Malin existuje na světě více než 200 druhů. Jejich plody mají různé barvy, od červené a zlaté až k tmavě fialové.

Keř maliníku dorůstá do výšky 1,5 až 2 metry a patří mezi velmi nenáročné rostliny. Potřebuje hlavně kvalitní půdu, slunce a dostatek vláhy. Plody jsou chutné, plné vitamínů a minerálních látek. Pro léčebné účely se však sbírají především listy. Ideální je sběr listů z divoce rostoucích keřů. Natrhat si je můžete od května až do podzimu, ale vhodné je hlavně období, kdy rostlina kvete.

Co všechno se dá z maliníku využít

Samozřejmě nejoblíbenější jsou sladké plody, které využijete většinou jako čerstvé ovoce nebo na pečení, kompotování či výrobu marmelád. Zde se fantazii meze nekladou. Nejléčivější částí této rostliny jsou listy a větvičky, které sbíráme od dubna do konce září.

Jak listy efektivně zpracovat

Po nasbírání je nejlepší nechat listy volně uschnout na stinném a suchém místě. Při použití sušičky dávejte pozor, aby teplota nepřesáhla 40° C. Jestliže chcete účinky listů ještě znásobit, nechte zelené části rostlin nejprve zavadnout ve stínu, což potrvá okolo 10 hodin. Pak je přejeďte válečkem a umístěte do plátěného sáčku, který ponechte v teple 24 až 48 hodin. Nakonec je vyjměte a postupujte jako při klasickém sušení. Tento proces dodá listům i lepší aroma.

Zázračná bylina

Zelené listy maliníku jsou často nazývány elixírem života a jsou přímo nabité nejrůznějšími tělu prospěšnými látkami. Obsahují významný podíl vitamínu B12, vzácné organické kyseliny, mnohé živiny, třísloviny, organické kyseliny a flavony.

Maliníkové listy jsou báječným pomocníkem při zažívacích potížích, snižují horečku, podporují pocení a působí protizánětlivě. Čaj z listů maliníku se dokonce nazývá také „nejlepším přítelem žen”, protože zabírá při menstruačních potížích a usnadňuje porod. Je vhodný pro těhotné ženy ve vysokém stádiu těhotenství, protože stimuluje děložní svaly.

Poskytuje také úlevu při virových onemocněních a horečce, stimuluje vylučování moči, čímž napomáhá vyplavování toxinů z těla. Je vhodný také při různých zánětech v dutině ústní a na mnohé kožní problémy, a to právě díky svým protizánětlivým schopnostem. Trpíte střevní slabostí a máte průjem? Tak to vám vývar z listu maliníku poskytne také velkou úlevu. Kromě toho urychluje hojení ran a lze jej aplikovat i na bolavé křečové žíly.

Receptury z listů maliníku

Maliníkový čaj

Přelijte 2 lžičky listů maliníku 2 dl vroucí vody a nechte zhruba 10 minut louhovat. Pak stačí nápoj přecedit a můžete popíjet.

Maliníkové kapičky

Zalijte 2 lžíce listů maliníku asi 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky (alespoň 40%) a nechte macerovat asi 14 dní na teplém místě. Nezapomeňte každý den směs protřepat, aby se uvolnily všechny léčivé látky. Poté přeceďte a užívejte 3× denně 30 kapek po dobu 20 dnů.

Zdroje: www.nasezahrada.com, www.rehabilitace.info, www.svetkreativity.cz