Letní období je naprosto skvělé z hlediska hojnosti. Drobné bobulovité ovoce najdete nejen na zahradě, ale směle pro něj můžete vykročit i do lesa. Maliny jsou jedním z ovoce, které byste rozhodně neměli opomíjet. Ze zdravotního hlediska jsou malé bobulky doslova zázrakem. Proč by měly zbystřit hlavně ženy po padesátce?
Blahodárný plevel
Maliny nejsou nijak náročné a dokážou se uchytit téměř všude. Jsou oblíbeným letním ovocem. Mají jemnou sladkou chuť a pozvednou kde jaký dezert. Děti zase milují malinový sirup. Pokud máte na zahradě malinovou hojnost, proměňte lahodné ovoce v sirup a udělejte si zásoby i na zimu. Je to jednoduché. Postup najdete na videu:
Uchovávání ovoce je jeden ze způsobů, jak si dopřát jeho lahodnou chuť i mimo sezónu. Nezapomínejte však ani na ovoce čerstvé. Právě to má v sobě nejvíce účinných látek a vitaminů.
Nadupané bobulky
Jsou malé, nenápadné, avšak o to větší účinky na lidské zdraví mají. Obsahují spoustu vitaminů a minerálních látek. Nezanedbatelný je obsah vitaminů skupiny B a vitaminu C. I když jsou chuťově slaďoučké, cukru obsahují ve skutečnosti poměrně málo. A to pouhých necelých 5 gramů na 100 gramů ovoce.
Pro ženy jako stvořené
I díky nízkému obsahu cukru jsou maliny skvělými společnicemi hlavně pro ženy. Můžete je pozobávat a nepřiberete po nich ani deko. Navíc jsou nadupané vlákninou, která velmi prospívá trávicímu traktu a upravuje zažívání. Odbourává pocit nafouklého břicha a hlavně zasytí. Jako zdravá svačina nebo doplněk snídaně jsou tak naprosto ideální.
Antioxidanty, kam se podíváš
Temně růžové bobulky jsou také plné antioxidantů. Což jsou velmi důležité látky v našem těle. Vychytávají škodlivé volné radikály a zbavují tělo oxidačního stresu. To má za následek mnohem zdravější fungování organismu, zmírnění projevů stárnutí, nebo dokonce tvorby vrásek.
Na srdce i paměť
Látky obsažené v malinách zvané antokynay podle nejnovějších vědeckých studií zase poskytují blahodárný vliv na kardiovaskulární systém a výrazně ovlivňují zdraví srdce. Flavonoidy v malinách mají zase blahodárné účinky na mozkovou činnost. Jejich pravidelná konzumace vylepšuje paměť a zlepšuje koncentraci. Navíc mají velmi pozitivní efekt na dobrou náladu.
Související články
Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, www.nzip.cz, www.zdravizone.cz