Manukový med pomáhá v boji proti infekcím a při hojení ran, ale má i další zázračné účinky. Studie prokázaly, že manukový med má antibakteriální, protizánětlivé, antioxidační a fungicidní vlastnosti a další zdravotní užitky.

Díky nim byl dokonce medu přiřazen takzvaný UMF, neboli unikátní manukový faktor, což je jediný celosvětový standard při identifikaci a měření antibakteriální síly nebo kvality některých kmenů manuky. Jeho stanovením se zabývá dokonce asociace - UMF Honey Association, která se stará o to, aby prodávaný med měl skutečně speciální antibakteriální vlastnosti UMF. K tomu, aby byl med takto klasifikován, musí mít minimálně UMF 10.

Co manukový med dokáže?

Manukový med lze využít na mnohé neduhy a nemoci. Funguje při gastritidě, pomáhá při žaludečních vředech, zánětu mandlí a vedlejších nosních dutin. Je velmi účinný v boji s kožními onemocněními, jako jsou ekzémy, kopřivka nebo různé vyrážky. Pomáhá účinně budovat tělesnou imunitu. A kromě toho se z něj dají vyrábět výborné výživné pleťové masky. Je účinný při běžných druzích kašle a při nachlazení a navíc s ním je možné potřít i řezné rány a popáleniny. Proto také mnoho výrobků pro péči o pleť obsahuje jako speciální složku manuku UMF, díky níž slibuje pozitivní účinky medu při pravidelné aplikaci na pokožku.

Manuka versus UMF manuka

Zatímco obyčejná manuka má pouze antibakteriální vlastnost peroxidu vodíku, která je společná většině druhů medu, UMF manuka má jak přirozenou antibakteriální vlastnost peroxidu vodíku, tak vlastní přirozenou antibakteriální vlastnost UMF.

Právě díky vlastnosti UMF je manukový med velmi účinný a stabilní. Na rozdíl od jiných medů se antibakteriální vlastnosti manukového medu drží. U běžných medů jsou totiž snadno zničeny teplem, světlem i některými enzymy v tělesném séru.

Tato antibakteriální aktivita manukového medu je dokonce podle některých pramenů vyšší než u česneku, který se hojně využívá v různých kulturách pro prevenci a léčbu různých onemocnění.

Jak manukový med užívat?

Manukový med je výjimečný a jeho chuť je velmi specifická, což však oceníme ještě více při dlouhodobém užívání této novozélandské a australské pochoutky. Chuť medu je velmi intenzivní a vyznačuje se také specifickou lesní vůní, která vyniká mezi ostatními druhy medu.

Pokud budete manuku denně užívat, pak se doporučuje smíchat polévkovou lžíci medu s teplou vodou nebo čajem a vypít alespoň jeden šálek denně. Takovýto čaj je účinný při léčbě bolesti v krku, kašle, příznaků nachlazení nebo chřipky a pro potlačení horečky.

Využití manukového medu jako potraviny se stále rozšiřuje díky slibným studiím týkajícím se souvisejících zdravotních benefitů.

Samozřejmě, že je manukový med drahý, za půl kila zaplatíte kolem 1200 korun. Je ale také vítanou součástí krémů a zubních past, kde jsou jeho antibakteriální účinky velmi patrné.

Zdroje: benefits-of-honey.com,