Nejeden margarín je v reklamní kampani vychvalován jako výživový poklad rostlinného původu. I přesto, že se výrobci snaží margaríny prezentovat jako super zdravou potravinu, není to s jejich zdravotní prospěšností zase tak růžové, jak jsme ještě před pár lety slýchávali.

Bez tuků to nejde

Mnoho lidí se ve snaze shodit nějaká kila rozhodne úplně vyvarovat všech tuků. Něco takového je ale jednak těžko proveditelné, především však extrémně nezdravé. Každé jídlo musí obsahovat všechny tři základní složky naší stravy – cukry, bílkoviny i tuky. Díky tukům dokážeme ze stravy vstřebat životně důležité vitamíny, například vitamín D. Jeho dostatečný příjem je hlavně v předjaří jedním z nejdůležitějších opatřením proti chorobám, optimální hladina vitamínu D se zmiňuje i v souvislostí s odolností proti onemocnění virem Covid-19. Proto vám každý dobrý výživový poradce doporučí tukům se nevyhýbat, ale spíše si hlídat jejich skladbu.

Rozhodují mastné kyseliny

Jako řešení pro dietáře se nabízejí margaríny. Alespoň tedy zdánlivě. První, co je dobré si uvědomit je, že kalorická hodnota tuku je stejná, a je úplně jedno, jaký tuk konzumujete. V jednom gramu živočišného tuku je 9 kilokalorií, stejně tak i je kaloricky vydatný panenský olivový olej. V jídelníčku bychom se obecně měli vyhýbat zejména nadměrnému množství tak zvaných nasycených mastných kyselin. Ty totiž přispívají ke zvýšené hladině cholesterolu v krvi a tím zvyšují riziko některých cévních onemocnění. A nasycené mastné kyseliny (nebo chcete-li nasycené tuky) najdeme právě v živočišných tucích. Hlavně tedy v másle, sádle či třeba v hovězím tuku.

Kvalitní margaríny srovnání snesou

Ale nejásejte předčasně, v poměrně vysokém množství obsahují nasycené mastné kyseliny některé rostlinné tuky, zejména palmový a kokosový. Problém je, že tyto tuky bývají základem velkého množství margarínů. Má to jeden docela prozaický důvod, z rostlinných tuků právě tyhle dva zůstávají tuhé i za pokojové teploty. Proto se pro výrobu margarínu skvěle hodí. Takže ani tady margarín ve srovnání s máslem nezaboduje. Kromě toho se v některých margarínech pro zlepšení konzistence využívalo také ztužených tuků, zvyšování podílu trans mastných kyselin, jejichž vliv na lidské zdraví je velmi negativní a měli bychom se jich pokud možno vyvarovat. V másle jich najdeme asi 3 procenta, ale i ve většině kvalitnějších margarínů se jich výrobci vyvarují a dnes se téměř nepoužívají.

Máslo jako zdroj cenných látek

Dnes už se bohužel máslo nevyrábí klasickým způsobem v máselnici, i mezi másly na trhu jsou velké rozdíly a občas se můžeme setkat s nepříliš kvalitními náhražkami. Klasické máslo musí mít podle naší legislativy podíl mléčného tuku mezi 80 a 90 procenty, obvykle je to 82 až 85 procent. Tohle si rozhodně v obchodě pohlídejte. Máte tak záruku, že koupíte potravinu, která obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek. Přibližně v 15 gramech másla získáte více než desetinu doporučené denní dávky vitamínu A, který je velmi prospěšný našemu zraku. Kromě toho v něm najdete vitamíny E, B12 a K (ty jsou zastoupeny asi v množství pokrývající procento doporučené denní dávky).

Vitamín E je přitom velmi silný antioxidant, takže pomáhá našemu tělu bojovat s volnými radikály a tím přispívá k prevenci rakoviny. Podle posledních výzkumů je máslo jedním z kvalitních zdrojů konjugované kyseliny linolové, který patří k těm vůbec nejprospěšnějším tukům. Podle některých studií může pomáhat k prevenci rakoviny prsu, tlustého střeva, konečníku a některých dalších. Ovšem asi největším šokem bylo zjištění, že právě konjugovaná kyselina linolová může pomáhat regulovat množství tuku v těle. Takže konzumace másla může přispívat k dietě dokonce pozitivně.

Sázejte hlavně na kvalitu

Vysoká energetická vydatnost másla a hlavně vysoký obsah nasycených mastných kyselin nás pořád nutí konzumovat ho opravdu s mírou. Určitě se mu nevyhýbejte, ale pokud se bez tuků neobejdete, zvažte vhodný poměr tuků v jídelníčku. Snažte se vybírat ty nejkvalitnější margaríny. Bohužel to s sebou často nese vyšší cenu. U těch úplně nejlevnějších totiž výrobci často sahají k řadě pomocných látek, které pomohou dohnat chuť i senzorické vlastnosti, ale bohužel nesplňují nároky na zdravou výživu.

Domácí margarín

Nebo si zkuste někdy vyrobit margarín doma. Vlastně to není nic tak složitého. Použít můžete libovolný rostlinný tuk, jen musíte dosáhnout toho, aby vám ztuhnul. Využít lze mísu s ledem, ale pokud máte doma zmrzlinovač, máte vyhráno. Pak už jen stačí podchlazený tuk vyšlehat, přidat přísady podle libosti a máte skvělý margarín, u kterého jste si jistí, co přesně obsahuje. Dokonce můžete experimentovat s různými oleji a zkoušet, který vám bude chutnat nejvíce.

Zdroj: www.margit.cz, www.vimcojim.cz