Nahradit máslo v kuchyni margarínem přináší mnohé výhody. Bonusem je výhodnější cena, praktická konzistence umožňující mazání ihned po vytažení z lednice a užití zdravějších rostlinných tuků při výrobě. Jak se však takový margarín vyrábí? Je skutečně zdravější než máslo? A na co si dát pozor při výběru a konzumaci margarínů?
V souboji margarín versus máslo tito věční rivalové stále bojují o přízeň spotřebitelů. Máslo má cejch nositele špatných tuků, je odsuzováno pro příliš vysoký obsah cholesterolu a nasycených mastných kyselin. Margarín je zase vnímán jako podřadná surovina, pouhá náhražka másla, uměle vyrobený tuk plný přidaných látek. Kde je pravda a která z těchto surovin vyjde z boje vítězně?
Válečná nouze zrodila perlu
Dnes tolik populární margarín vznikl vlastně
Másla byl nedostatek, hledala se náhradaAutor: Shutterstock.com / ALEXSTAND
Jak šel čas s margarínem
V průběhu času se experimentovalo při výrobě margarínů a hledala se
Hlavní složkou margarínu je tukAutor: Shutterstock.com / JPC-PROD
Margarín v boji proti cholesterolu
Margarín se začal těšit velké oblibě, zvlášť v době, kdy vědci prokázali souvislost konzumace velkého množství tuků obsahující nasycené mastné kyseliny s rozvojem kardiovaskulárníc
Zdravé tuky lze získat i přirozenou cestouAutor: Shutterstock.com / colnihko
Nahrazení čerta ďáblem?
Bohužel, při procesu výroby margarínů se určitý podíl nasycených mastných kyselin v tucích nahrazoval tzv. nenasycenými trans-mastnými kyselinami (trans-tuky). Ztužené tuky určené k výrobě margarínů obsahovaly i 50-60 % trans-tuků, z nutričního hlediska se však považovaly za neutrální a tak jejich užití nic nebránilo. Teprve v 80. letech minulého století se prokázalo, že jejich zvýšená konzumace má vysloveně škodlivý účinek na srdce a cévy, který je dokonce horší než v případě nasycených tuků. V této souvislosti zareagovali výrobci rostlinných tuků na poptávku po tucích bez trans-nenasycených mastných kyselin a snížili velmi významně jejich obsah v těchto produktech, a to díky
Sladké trvanlivé pečivo nehrozí jen vysokým obsahem cukruAutor: Shutterstock.com / FOMKIN OLEG
Jaké je tedy složení moderního margarínu?
V potravinářské praxi se v současnosti využívají pro výrobu margarínů jen rostlinné tuky – oleje.
Pro výrobu margarínu lze využít různé rostlinné olejeAutor: Shutterstock.com / Alexander Prokopenko
Na základě moderních poznatků o vlivu jednotlivých mastných kyselin na lidský organismus se výrobci snaží ovlivnit složení margarínů tak, aby při zachování požadovaných vlastností, jako je konzistence a chuť, byl výsledný produkt co nejzdravější.
„ Za zdravotní problémy není zodpovědná jedna složka potravy, nesprávný tuk nebo cukr, jedná se o komplexní záležitost způsobené špatnou životosprávou (nadměrným příjmem tuků, rychlých cukrů, málo pohybu atd), “ apeluje doktorka Třeštíková.