Zdroje: zena.aktualne.cz, en.wikipedia.org, www.healthline.com, www.webmd.com, medicalnewstoday.com

Káva s máslem? Brrr...

Káva s máslem nemusí na první pohled vypadat jako něco skvělého nebo snad chutného. Na druhou stranu pravou šlehačku si dá do kávy kdekdo a jak daleko je od šlehačky k máslu? Každý, kdo jednou šlehal déle než měl, dobře ví, že od šlehačky k máslu je jen kousíček, respektive chvilka. Pamětníci si možná vzpomenou na vtipný film s Janem Werichem a Jiřím Voskovcem, kdy cisterny odvezly smetanu a vydatným štěrcháním po cestě a dopravily do cíle máslo.

Bulletproof coffee, tedy káva s máslem či kokosovým tukem

Vtip kávy s máslem však nespočívá v tom, zda je to kombinace chutná nebo ne. Američan jménem Dave Asprey si s „bulletproof coffee“, tedy neprůstřelnou kávou udělal byznys jako nikdo jiný. Podle jeho receptu je neprůstřelná káva ze mletých speciálně upravených kávových zrn s máslem či kokosovým tukem.

Asprey, který většinu života pracoval na vysokých manažerských pozicích v IT firmách, na svých cestách po Tibetu ochutnal také čaj s jačím máslem. Nápoj mu doslova učaroval, ale okamžitě jej vylepšil a nahradil čaj kávou. Asprey nápoji propadl a začal se zabývat jeho účinky na tělo. Tvrdí například, že jemu pomohlo i k vyššímu skóre IQ o celých dvacet bodů.

Na svých poznatcích a přesvědčení postavil nejen recept na kávu, ale i dietu, firmu a celá věc eskalovala natolik, že se stáhl z branže a začal se zabývat dlouhověkostí, ozdravou těla i mysli pomocí nejmodernějších způsobů, s čímž začal napřed u sebe. V roce 2021 založil firmu Upgrade Labs, která se doslova zabývá vylepšením lidského organismu.

Co říkají o kávě s máslem odborníci?

Jako mnohé diety a recepty i káva s mlékem, byla mnohými strhána a zatracena, ale s odstupem někteří odborníci uznávají, že skutečně může být přínosná, ale asi ne každému.

Káva s máslem je odborníky považována za nápoj posilující, ale také napomáhající k hubnutí. Měl by také přispívat k dosažení ketózy při přerušovaném půstu. I když káva s máslem rozhodně není zázračný prostředek na hubnutí, může pomoci.

Káva je plná antioxidantů, stimuluje paměť i kognitivními schopnostmi, napomáhá také spalování a má pozitivní vliv na tělo, i když jde o nápoj návykový, který může srdce rozpumpovat až příliš.

Tuk jako máslo je samozřejmě energetická bomba, nicméně také obsahuje antioxidanty, vápník a látky, které jsou spojovány s udržení zdravé váhy.

Pokud budete pít ráno místo snídaně kávu s máslem, vaše tělo se může nejen těšit z látek obou surovin, ale zároveň se budete cítit sytí na poměrně dlouhou dobu. Tím, že de facto přeskočíte jedno jídlo bez pocitu hladu a nutnosti doplnit tyto kalorie a naplnit žaludek, můžete skutečně dojít nižšího kalorického příjmu, který povede k hubnutí. Zdá se, že káva s máslem skutečně pozitivně ovlivňuje přerušovaný půst a napomáhá ketóze, kdy tělo spaluje uložené tuky. Tato kombinace se vyloženě hodí pro všechny, kteří holdují dietám založeným na konzumaci tuků.

Související články