Bolesti v kloubech nejsou nic příjemného a ví to každý, kdo tuto nepříjemnost zažívá. Omezují v běžných každodenních činnostech a častokrát nejednoho z nás může doslova a do písmene „zastavit“. Buď nemůžete pořádně chodit, nebo i sedět, ležet a otočit se. Jindy cítíte bodavou bolest, píchání a možná se objeví i otok, což je značně nepříjemné.

Co vše může být příčinou

Každý z nás jsme jiný, a proto i příčina bolesti může být vždy odlišná. Ať už se jedná o ztuhlé klouby, ochablé okolní svaly, poškozenou chrupavku, degenerativní onemocnění v podobě artritidy či artrózy, nadměrnou zátěž či revmatické potíže, vždy je to značně omezující a nepříjemné.

V případě, že se jedná jen o občasné fyzické přetížení, nebo jste snad udělali špatný pohyb, naordinujte si potřebný odpočinek a bolest zmizí sama. Když však bolest nepřejde, v horším případě se stane chronickou záležitostí, pak vás tělo donutí hledat řešení.

Tělo stárne a klouby o tom dávají vědět jako první

Pohyb se stává bolestivý nejen kvůli onemocnění kloubů, ale i vlivem celkového stárnutí organismu. V kloubech se postupem času snižuje množství mazu a klouby tuhnou. Někdo citlivě reaguje třeba jen na náhlou změnu počasí a všichni, koho se to týká, vědí, že během zimy bolí klouby mnohem více než během léta. Víte proč? Důvodem je zvýšená citlivost nervových vláken uvnitř kloubního pouzdra na nízké teploty.

Vylepšete svůj jídelníček

Velice často jsou bolesti kloubů spojeny se špatnou funkcí ledvin a jater. Jakmile ledviny přestanou v dostatečném množství vylučovat z těla odpadní látky, začne docházet k hromadění soli kyseliny močové. Bohužel se její drobné krystalky usazují v kloubním mazu, který vyplňuje všechny štěrbiny kloubu, hustě protkaného sítí nervových vláken. A právě tento jev způsobuje, že každý pohyb je značně bolestivý. A játra? Ty se podílejí především na bolestech velkých kloubů jako jsou kyčle, lokty a ramena. Příliš mnoho škodlivin v těle zatěžuje celý organismus a může urychlovat různé degenerativní procesy. Z toho důvodu je třeba tělu pomoci odplavit toxické látky.

Kterým potravinám se raději vyhnout

Vhodná úprava jídelníčku je, dá se říct, takovou první pomocí. Protože tvorbu soli kyseliny močové zvyšují především živočišné produkty, snižte jejich konzumaci minimálně o polovinu.

Omezte na nějakou dobu maso, uzeniny, sádlo, mléko a další mléčné výrobky. Polotovary, stejně jako sladkosti, pečivo z bílé mouky, kořeněná jídla, alkohol a jídla s obsahem glutamanu a dalších chemických látek vyřaďte pokud možno zcela.

Jídlo, které tělu pomůže

Do jídelníčku zařaďte potraviny s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Jezte hodně ryb, pravidelně konzumujte vajíčka, olej z tresčích jater, vlašské ořechy, chia semínka, lněná a konopná semínka. Důležitý je i pravidelný přísun bílkovin, které jsou zdrojem kolagenu. Pro jeho tvorbu je podstatný dostatek vitamínu C, jehož kvalitním zdrojem jsou například citrusy, šípky, brokolice, kapusta a mnoho dalších druhů ovoce a zeleniny. Stejně tak jsou pro vás neopomenutelné vitamíny skupiny B a E, z minerálních látek pak mangan a zinek.

Vyrobte si účinnou mast

Bolesti kloubů a svalů lze samozřejmě úspěšně léčit léky. Ovšem existuje domácí mast, kterou si jednoduše vyrobíte z běžných ingrediencí, jež máte stoprocentně doma. Pochází z ruské lidové medicíny a sklízí velké úspěchy mezi lidmi, kterým již pomohl.

Co budete na výrobu domácí masti potřebovat

Ingredience:

  • med
  • hořčice
  • sůl
  • jedlá soda

Veškeré suroviny odměřte v množství jedné polévkové lžíce, pečlivě smíchejte a máte doma hned po ruce ulevující mast.

Jak mast používat

Svůj blahodárný balzám aplikujte na postižené místo nejlépe večer před spaním. Následně zabalte mikrotenovou folií a poté vlněnou tkaninou, mast bude díky teplu účinnější. Uvidíte, že už po prvním použití pocítíte obrovskou úlevu. Proceduru provádějte ještě 4 až 5 dní za sebou.

Co umí v tomto případě hořčice?

Jedná se o nejdůležitější ingredienci, která se postará o zmírnění bolestí. Právě toto dochucovadlo není v lidové medicíně žádnou novinkou. Velice často se používá právě na bolesti kloubů, a dokonce skvěle zabírá i na popáleniny. Ve chvíli, kdy nanesete na popálené místo silnější vrstvu hořčice, bolest ustoupí.

Zdroje: www.masaze-hk9.webnode.cz, www.prirodajelek.cz, www.womanonly.cz