Rýmovník

Mexický eukalyptus, kubánské oregano nebo rýmovník. To vše jsou lidové názvy pro Plectranthus argentatus. Má silné dužnaté listy, jež jsou hustě porostlé stříbrnými chloupky. Vyznačují se svěží zelenou barvou a intenzivní vůní připomínající meduňku, mátu nebo eukalyptus. V českých domácnostech se nejčastěji pěstuje rýmovník purpurový (Plectranthus purpuratus) a rýmovník citronový (Plectranthus amboinicus).

Jak rýmovník pěstovat

Tato nenáročná bylina nevyžaduje příliš pozornosti. Miluje teplo a dostatek světla. Nesvědčí jí průvan a teploty pod 12 °C. V její přítomnosti raději nevětrejte, mohly by jí zežloutnout listy. V zimě rýmovníku prospívá suchý a horký vzduch, takže ho můžete mít i na parapetu nad radiátorem. Nevyžaduje častou zálivku. Stačí ho zalít jen tehdy, když je substrát opravdu suchý. Pokud chcete, aby se vám rozkošatěl, pravidelně ho zaštipujte. Vrcholové stonky s listy můžete vložit do vody. Do týdne pustí kořeny.

Kde mast z rýmovníku použít

Mast má široké využití. Potřebujte-li uvolnit dýchací cesty nebo ošetřit podrážděnou kůži od smrkání, aplikujte ji pod nos. Při zánětu průdušek nebo dýchavičnosti ji vmasírujte krouživými pohyby do oblasti hrudní kosti. Pomůže s uvolňováním hlenu a usnadní vykašlávání. Při horečce si touto mastí zkuste namazat chodidla. Mast také pomáhá snížit bolest hlavy. Stačí, když sí jí potřete spánky a čelo.

Související články

Účinky masti

Rýmovník obsahuje fenolické sloučeniny, které jsou protinádorové, antiflogistické, antidiabetické a antioxidační. Silice také vykazuje antibakteriální a antimykotickou aktivitu, která při laboratorním testování zahubila všechny významné choroboplodné zárodky. Výtažky z rostliny jsou protizánětlivé, analgetické, diuretické, cytotoxické a antimikrobiální. Mast pečuje především o kůži. Regenereruje ji a urychluje hojení ran. Také ji využijete při nachlazení či při potížích s dýcháním.

Mast z rýmovníku

Na domácí výrobu masti budete potřebovat 20 větších listů rýmovníku a 200 g vhodného tuku, např. sádla, bambuckého másla, kokosového oleje nebo kosmetické vazelíny. Připravte si také plátýnko na scezení a uzavíratelné nádoby.

Mast z rýmovníku - výroba

Listy i se stonky nakrájejte na malé kousky. V čistém hrnci na mírném plameni rozpusťte tuk. Přidejte nakrájené listy a cca 2 hodiny je v tuku ohřívejte. Dejte ale pozor, aby se obsah nevařil. Občas ho zamíchejte. Po uplynutí doporučované doby hrnec odstavte, nechte vychladnout a pak ho uložte do lednice na 24 hodin. Druhý den opět směs 2 hodiny zahřívejte. Můžete přidat ještě pár čerstvých listů rýmovníku. Mast přeceďte přes plátno a naplňte do kelímků. Nechte ztuhnout. Hotovou mast skladujte nejlépe v ledničce.

Zdroj: www.abecedazahrady.dama.cz, www.spektrumzdravi.cz, www.abecedazahrady.dama.cz