Používejte bylinky a nenechte zlenivět mozek, neplatí to jen pro starší ročníky. Bylinky, které to umí s mozkem a pamětí, jsou skvělou volbou pro jeho povzbuzení přírodní cestou. Jednou z nich je i máta. A mátový čaj je nejen chutný nápoj, ale i jistý druh aromaterapie.

Pokud se chcete o mátě dozvědět víc, podívejte se na následující video:

Zdroj: Youtube

Voňavá máta peprná

Tato bylinka se řadí do hluchavkovitých stejně jako meduňka, šalvěj a třeba bazalka. Odlišuje se však od nich svou specifickou vůní, kterou nelze zaměnit. Pojmenování byliny pochází z mytologie a souvisí s Minté, řeckou nymfou, do které se zamiloval král podsvětí Hádes. Proto se pak jeho žárlivá manželka Persephone proměnila ze smutku v rostlinu, kterou dnes nazýváme mátou. A zajímavost? Už ve 14. století se její silice stala součástí první zubní pasty.

Pěstování raději ze sazenic

Máta peprná je křížencem máty zelené a máty vodní. Ze všech pěstovaných odrůd patří lékařsky mezi nejvýznamnější. Kromě jiného se také pěstuje pro výrobu vonné léčivé silice. Pokud si chcete mátu zasadit a pěstovat, ideálně využijte sazenice. Budete mít větší jistotu, než když byste ji chtěli pěstovat ze semen.

Proč je zdravá

Tato bylinka plná vůně obsahuje velké množství vitaminů A a C, manganu a stopové množství železa, draslíku, vápníku, mědi, hořčíku, tryptofanu, omega-3, biotinu a kyseliny listové. Sbírají se listy, které obsahují v éterické silici mentol a vitamin C, karoten, rutin, betain a stopová množství silice jasmonu. Ta se vyskytuje především v mladých listech, které díky ní silně voní.

Jak si připravit mátový čaj

Na jeden šálek lahodného mátového čaje budete potřebovat 1 polévkovou lžíci čerstvých listů nebo 1 malou lžičku listů sušených a nadrcených. Přelijte je horkou, ne však vroucí, vodou a nechte tak 10 minut louhovat. Nápoj můžete dochutit medem, citronem a také kouskem čerstvého zázvoru. Vychutnejte si ho klidně i třikrát denně.

Máta a její vliv na draví mozku?

Je známo, že už antický filozof Plinius se domníval, že máta povzbuzuje činnost mozku. Z těchto důvodů tehdy nosili žáci římských filozofů na hlavě věnečky z čerstvé máty. Mátový čaj funguje podobně jako léky proti bolesti, uvolňuje svalstvo, prokrvuje cévy a také okysličuje mozek.

Silice obsažené v mátě působí velmi pozitivně na nervový systém. Její výrazné aroma totiž výborně stimuluje nervy a mozek při únavě a vyčerpání, celkově posiluje organismus a zlepšuje koncentraci. Zvyšuje naši pozornost a oproti jiným bylinám nemá téměř žádné kontraindikace.

Související články

Zdroje: www.efia.cz,www.primanapady.cz, www.cpzp.cz