Zdroje: jakzdrave.cz, varimedobroty.cz

Bylinky a některé pochutiny pomáhají i při hubnutí

Triky a fígly, stejně jako bylinky nebo různé doplňky stravy, vám jistě mohou v hubnutí pomoci, ale nevyřeší problém zcela za vás. Často fungují tak, že redukují pocity hladu, chuti na sladké, brání velkým výkyvům v konzumaci jídla, či nás udržují v dobré náladě. I to je při snaze o hubnutí důležité.

Mezi takové potraviny patří citron, jablečný ocet, šalvěj, skořice, kurkuma, zelený čaj. Ale také obyčejně neobyčejná máta, která má celkově velký vliv na to, jak se během hubnutí můžeme cítit. Všechny zmíněné byliny a doplňky potravin mohou přispět k tomu, že se vám podaří shodit kila. Ale nezapomínejte, že hlavní úlohu ve vašem snažení hraje vždy pohyb a správný jídelníček.

Fantastická máta peprná

Podívejte se na krásně zpracované video, kde se dozvíte, s čím vším vám může máta peprná pomoci:

Zdroj: Youtube

Máta peprná snižuje chuť k jídlu

Máta vám může prospět tím, že snižuje chuť k jídlu a zásadně napomáhá i trávení. Máte-li pocit plnosti nebo jste se dokonce přejedli, máta vám rozhodně pomůže potravu lépe strávit a velmi rychle se postará i o nepříjemné pocity nafouklého břicha.

Rychlejší spalování

Nejde však jen o pocity. Máta obsahuje hořčík a látky, jako jsou flavonoidy a kyselina rozmarýnová, které mohou pomoci zvýšit rychlost metabolismu. To znamená, že tělo může spalovat kalorie rychleji a účinněji, což může vést ke ztrátě váhy.

Vyrovnaná hladina krevních cukrů

Zároveň tyto látky působí i na vyrovnanou hladinu krevních cukrů. Vyrovnaná hladina, která se nemění rychle nahoru a dolů, je rozhodně dalším přínosem, který oceníte, pokud chcete udržet váhu nebo několik kilo shodit. Jestliže by byla hladina krevních cukrů příliš nízká, trpěli byste dříve hladem, naopak při vysoké dochází k ukládání tuků. Jednoduše řečeno, ani jeden extrém není vhodný.

Redukuje chutě na sladké

Díky obsahu mentolu přirozeně redukuje chutě na sladké, čímž přispívá i k dodržování vašeho jídelníčku a nepřejídání se. Máta je také velmi variabilní bylinkou, kterou lze použít nejen čerstvou, ale také sušenou a její chuť se příliš neliší.

Uklidňuje a redukuje stres

Bylinka také uklidňuje a redukuje stres. Její užívání je vhodné i dlouhodobě jako součásti čajových směsí. Pokud budete užívat jen mátu samotnou, po každých deseti dnech si dejte týden pauzu, než začnete mátu opět užívat. Máta může být také v kontraindikaci s léky, které užíváte, nebo na ni můžete být alergičtí. Užívání se nedoporučuje ani v těhotenství či při kojení, kdy dokonce redukuje produkci mléka.

Jak užívat mátu?

Možností, jak konzumovat mátu, je celá řada. V zimě, kdy přirozeně pijeme více teplých nápojů, se hodí mátový čaj nebo máta přidaná do ovesné kaše, která sama o sobě patří do výhřevných jídel.

Během teplejších měsíců si můžete mátu přidávat do ovocných i zeleninových salátů, k masům i rybám. Samozřejmě se hodí i do studených nápojů.

Máta je vynikající třeba i jen v obyčejné vodě, ale výjimečně dobře chutná také společně s citrony a limetkami. Mimochodem, tyto citrusy se také doporučují při hubnutí, takže vznikne vynikající kombinace nejen chutí, ale také účinků.

Vynikající tukožroutské mátové smoothie

Mezi vyzdvihované recepty na nápoj v kategorii hubnutí patří i mátové smoothie s okurkou a zázvorem. Připravíte ho rozmixováním jedné velké okurky, asi 3 cm velkého kousku čerstvého zázvoru, 10 lístků máty a šťávy či vypeckované dužniny z jednoho citronu v 0,7 litrech vody. Jednu sklenici nápoje vypijte každý den před spaním.

Sirup i pesto

Doma můžete vyrobit mátový sirup i pesto, které jsou u nás sice méně obvyklé, ale jistě byste pro ně také našli uplatnění. Máta se totiž výborně hodí ke sladkým pokrmům, ale i do jogurtu či různých moučníků.

Máta jemných chutí

Máta je osvěžující a u nás roste tak bujně, že je považována za urputný plevel, který prorůstá i do vzdálených záhonů. Pokud vám nevyhovuje poměrně pikantní máta peprná, najděte si mezi dalšími více než dvaceti druhy máty některou s méně štiplavou chuť i vůni. Máta řecká, citronová nebo nana jsou bylinky, které mají vlastnosti máty, ale jejich aroma i chuť jsou příjemnější a jemnější.

Související články