Mateřské znaménko

Mateřské znaménko je pigmentové ložisko na kůži, které může být vrozené, ale vzniknout může i v průběhu života. Mateřská znaménka se mohou vyskytovat kdekoli na kůži. Většina mateřských znamének je neškodná a nevyžaduje žádnou léčbu. Mateřská znaménka se mohou lišit tvarem, barvou i velikostí.

Rakovina kůže – není jen melanom

Nejčastějším nově diagnostikovaným zhoubným onemocněním byly u nás v roce 2017 kožní nádory vyjma melanomu, tedy bazaliomy a spinocelulární karcinomy. Laická veřejnost o nich nejčastěji hovoří jako o rakovině (karcinomu) kůže.

Samovyšetření kůže – čeho si všímat

Při hodnocení varovných signálů, které nám naše kůže vysílá, můžeme použít velmi jednoduchou mnemotechnickou pomůcku, tzv. kritéria ABCDE. Vychází z anglických slov, kde:

A označuje nepravidelnost tvaru (asymetry)

B nepravidelné okraje (border irregularity)

C nehomogenní barvu (color – changes too many colors in one mole)

D velikost pigmentové léze (diametr >6 mm)

E vývoj (evolution)

Pravidelně, ideálně 1x měsíčně, bychom měli stav svých mateřských znamének a dalších pigmentových skvrn na kůži sledovat. Zapomínat bychom neměli ani na místa, kam špatně vidíme, např. na záda. Pokud si všimneme některého z výše uvedených varovných signálů, je ideální co nejdříve kontaktovat odborníka – dermatologa. Nejohroženější jsou ta místa, která nejvíce vystavujeme slunci (záda, ramena, nohy, hrudník).

15 minut prevence může zachránit život

Lidská kůže má jednu velmi nepříjemnou vlastnost – velmi dobře si pamatuje všechny naše prohřešky, zvláště ty, které se týkají nadměrného slunění. Často vše jen léta tiše sčítá, aby pak – zdánlivě najednou – vystavila krutý účet. Těmi, kdo jsou vznikem rakoviny kůže ohroženi nejvíce, jsou lidé se světlou pletí a větším počtem mateřských znamének. U mužů se nejvíc nádorů kůže objevuje ve věku nad 50 let, u žen však už ve věku 10-29 let. Pravděpodobnost vzniku nádoru výrazně zvyšuje spálení kůže, a to nejen slunečním zářením, ale např. i pobytem v soláriu. Každoročně onemocní v České republice rakovinou kůže 1 500 lidí a pětina z nich zemře. Počet nemocných podle lékařských statistik neustále stoupá.

Mezi všemi špatnými je dobrou zprávou skutečnost, že až 90 % rakoviny kůže, která je zjištěna včas, je možné vyléčit chirurgickým odstraněním. Proto se vyšetření kožním specialistou - dermatologem, opravdu vyplatí. Zabere vám přibližně 15–20 minut a jeho výsledek vám může zachránit život. Takové vyšetření patří do skupiny tzv. sekundární prevence. Představuje včasný záchyt onemocnění ve stádiu, které je léčitelné a mnohdy i vyléčitelné. Odborníci doporučují preventivní vyšetření absolvovat 1x ročně i v případě, že klient na kůži nepozoruje změny, ale má pozitivní rodinnou anamnézu nebo se často pohybuje na slunci.