Dokonce i vědci doporučují med a skořici jako velmi účinné prostředky, které napomáhají k odeznívání příznaků různých nemocí. V určitých dávkách med nemůže uškodit ani pacientům diabetikům. Jako doplněk léčby je med a skořice ideální kombinací při příznacích různých nemocí. Nejsou to ale jen nemoci, kterých nás může med se skořicí zbavit, pomáhá totiž i se snížením nadváhy a cholesterolu. Skutečně skvělé účinky těchto dvou surovin potvrdila již ajurvédská medicína tisíce let před naším letopočtem.

Hubnutí, hojení ran a popálenin

Vzhledem k tomu, že med obsahuje mnoho enzymů podporujících trávení, dokáže sklenka vody s medem a skořicí při pravidelném užívání snížit naši hmotnost. Med má ale také antibakteriální účinky a při vnějším použití podporuje hojení popálenin a dalších ran.

Snížení hladiny cholesterolu a cukru v krvi

Už samotná skořice dokáže snížit v těle člověka jak hladinu cholesterolu, tak hladinu cukru. Za její konzumaci vám bude vděčný i váš žaludek, dokáže v něm ničit škodlivé bakterie a cizorodé zárodky, podobně, jako to dokáže i česnek nebo grapefruit.

Prokrvení rukou a nohou

Chlad nebo brnění končetin, i s tímto problémem vám může pomoci skořice s medem. Med se skořicí tlumí projevy těchto obtíží, protože skořice dokáže báječně prokrvit i okrajové části těla, nejen tělo samotné.

Zdravý močový měchýř

Na pročištění močového měchýře a pro vyplavení bakterií je vhodné pít 2 lžičky medu se třemi gramy skořice rozpuštěné ve sklenici vlažné vody. Roztok připravený v tomto poměru dobře účinkuje jako ozdravný proces pro močový měchýř.

Chřipka a nachlazení

Pro podporu imunitního systému a pro potlačení příznaků chřipky se doporučuje pít tradiční čaj s medem a citrónem a přídavkem skořice. Na jednu lžíci medu přidáme čtvrt až půl kávové lžičky mleté skořice a dobře rozmícháme. Klidně postačí pouze skořice rozmíchaná v medu s citronovou šťávou. Tento nápoj užívejte denně ráno a večer a do pár dnů pocítíte výraznou úlevu od potíží.

Sexuální výkonnost

Zatímco dnes se používají pro zlepšení sexuální výkonnosti a k podpoře erekce cílené přípravky v podobě několika druhů pilulek, dříve se k tomuto účelu využívala skořice.

Trávení a zažívání

Skořice je také pravým pokladem pro naše trávicí cesty. Dokáže je dostat do správné rovnováhy a podle mnoha zdrojů působí rovněž při potlačování vzniku žaludečních vředů. Díky dvěma lžičkám medu a jedné lžičce skořice požitým před spaním lze zabránit překyselení žaludku.

Pružnost cév a prevence infarktu

Smíchejte med s mletou skořicí a namažte si jej na chléb. Pravidelně tento pokrm snídejte a budete chráněni před infarktem. Navíc tato směs navrátí vašim cévám i žilám potřebnou pružnost.

Chronická artritida

Příznaky tohoto obtěžujícího onemocnění odezní po pravidelné konzumaci šálku horké vody se lžičkou skořice a dvěma lžičkami medu. Pravidelně nápoj pijte každé ráno a večer a pocítíte úlevu od potíží.

Ekzémy, plísně a problémy s pokožkou

Trpíme-li některým z výše uvedených problémů, může nám pomoci hustější pasta připravená z tří lžiček medu smíchaných se lžičkou skořice. Tuto hustou pastu si aplikujte nejlépe na noc na místa postižené ekzémem nebo plísní, či na pupínky. Nechejte působit několik hodin, klidně i celou noc.

Plynatost

Med se skořicí jsou skvělými přírodními prostředky k potlačení plynatosti vznikající při trávení.

Zápach z úst

Pro potlačení zápachu z úst využijte horkou vodu s medem a jednou lžící skořice ke kloktání. Ranní zápach úst se stane minulostí. Svěží dech vám vydrží po celý den.

Zdroj: www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-cinnamon#TOC_TITLE_HDR_5
www.medicalnewstoday.com/articles/266069#benefits