Afty patří k nejznámějším zánětlivým onemocněním ústní sliznice, postihujícím zhruba čtvrtinu populace vyspělých zemí. Vznikají v důsledku působení kvasinky Candida albicans, která se přirozeně vyskytuje v ústech. V případě, že není imunitní systém oslaben, dokáže automaticky šíření kvasinek zabránit, a tedy i samotné infekci.

Příčina vzniku

Nepříjemné puchýřky bohužel patří k onemocněním, jejichž původ je značně nejasný a lékaři se neshodují na přesné příčině jejich vzniku. Potěšující je ovšem fakt, že se nejedná o přenosnou nemoc.

Koho a proč obtěžují

Afty se vytvářejí především u lidí s oslabeným imunitním systémem, ale nejsou nebezpečné ani neléčitelné. Pokud se u jedince jednou objeví, většinou ho za život navštíví ještě několikrát. Výjimkou pak nejsou ani lidé, kterým se jeden aft hojí a druhý se již začíná tvořit.

Stejně tak i cukrovka může být příčinou vzniku aftů, protože nekontrolovaný diabetes samozřejmě oslabuje imunitní systém, čímž dochází k nárůstu hladiny cukru v organismu. Důsledkem toho se v organismu vytvářejí ideální podmínky pro rozmnožování nebezpečné kvasinky, která hnisavé vřídky způsobuje.

Na vině oslabeného imunitního systému se však velice snadno podílí i obyčejná chřipka či závažnější nemoci, jako jsou rakovina, leukémie a další vážné choroby. Dalším faktorem ovlivňujícím vznik aftů jsou hormonální výkyvy, a právě proto toto onemocnění velmi často postihuje i ženy před menstruací.

Afty vznikají také při vysokém množství usazených škodlivin, právě proto jimi často trpí kuřáci, lidé s rovnátky nebo ústními protézami. Chybí vám vitamín B? Jeho nedostatek je dalším důvodem jejich vzniku. Stejně je tomu tak, když schází kyselina listová nebo železo. A pozor na dlouhodobý stres!

Když je puchýřků více pohromadě

Výskyt většího počtu aftů, tzv. stomatitis aphtosa, se připisuje primoinfekci herpetickým virem. U dětí se kromě nálezu v dutině ústní může jako průvodní znak objevit i zvýšená teplota či horečka spolu se zvýšenou tvorbou slin. Náchylnější jedinci mohou trpět afty i několikrát ročně.

Jak vypadají

Určitě je snadno poznáte a je prakticky vyloučené si je splést. Vřídek má světle žlutou barvu a svým vzhledem připomíná malý kráter, zatímco jeho okolí je většinou lehce oteklé a zarudlé. Nejčastěji se formují malé afty, které měří v průměru méně než deset milimetrů.

Med urychlí hojení

Víte proč? Protože blahodárný med obsahuje velké množství antibakteriálních a protizánětlivých látek. Pokud ho aplikujete na postižené místo, dokonale zvlhčuje pokožku a zabraňuje jejímu vysychání, snižuje svědění a podráždění. Proto stačí nanést na aft několik kapek medu a nechat ho několik minut působit. Poté místo opláchněte vykloktáním vody. Med je totiž zázrak, který snižuje tvorbu jizev a obecně zlepšuje proces hojení.

Kokosový olej vás zbaví bolesti

Díky antimikrobiálním a protizánětlivým vlastnostem pomáhá kokosový olej zmírňovat nejen záněty, ale dokonale snižuje i otoky způsobené afty. Jeho skvělé analgetické vlastnosti pak pomáhají zmírnit nepříjemnou bolest. Namočte kousek vatového tampónku do panenského kokosového oleje a naneste ho na postiženou oblast. Nejlépe před spaním a nechte jej působit během celé noci.

Slaná voda má tradici

Voda, v níž je rozpuštěná sůl, se používá k léčbě vředů v ústech od nepaměti. Kloktání slané vody pomáhá k rychlejšímu vysychání bolavých vředů. Rozpusťte 1 čajovou lžičku soli v půl šálkeu teplé vody a několik sekund povalujte směs v ústech. Opakujte to několikrát za den.

Jablečný ocet je hojivý

Jedná se o časem prověřený přírodní prostředek, který pomáhá při hojení různých bolestí v ústech, takže je samozřejmě úžasný i na afty. Víte proč? Kyselá povaha jablečného octu totiž úspěšně bojuje proti choroboplodným zárodkům a vředům. Vezměte 3 čajové lžičky jablečného octa a rozmíchejte v šálku vody. Kloktejte tento roztok v ústech po dobu 30 sekund a důkladně pak celá ústa vypláchněte. Opakujte dvakrát denně po dobu jednoho týdne.

Zdroje: www.idnes.cz, www.kamzakrasou.sk, www.mojezdravi.cz