Někteří zubní a dětští lékaři nedoporučují maminkám podávat dětem med proto, že med poškozuje zubní sklovinu dětského chrupu. Tato domněnka však nebyla nikdy prokázána. Byla by proto škoda děti, a nejen je, ochudit o tak zdravý dar, jakým pravý včelí med je.
Med a spotřeba vápníku a fosforu
Je pravda, že při zpracování řepného cukru se v těle spotřebovává vápník a fosfor – u dětí jsou tyto prvky nejrychleji uvolňovány právě ze zubní skloviny. Zpracování medu však tělo o tyto prvky ochuzuje méně. Přesto by děti měly současně s medem jíst takové potraviny, které obsahují vápník a fosfor v dostatečném množství. Pak je jisté, že sklovina nebude o důležité minerální prvky ochuzována.
Protibakteriální laskomina
Je pravda, že sladké potraviny podporují vznik zubního kazu. Med však v dutině ústní působí protibakteriálně, protože obsahuje peroxid vodíku, který ničí bakterie způsobující zubní kaz.
Jediné riziko medu je alergie
Med obsahuje bílkoviny jak rostlinného, tak živočišného původu, pro výživu člověka jich však je zanedbatelné množství. Mohou však být nositeli alergie – přecitlivělosti na med. Ta se může projevit otokem rtů a jazyka, průjmy nebo i svědivou vyrážkou na těle. Alergiků na med je velice málo, přesto je nutné toto úskalí znát a člověka, který je na med alergický, varovat dokonce i před požitím medoviny nebo medových perníčků.