Dokud lidstvo neznalo uměle vyráběný řepný cukr a sladilo pouze medem, téměř neznalo zubní kaz. Jak je to možné?
Někteří zubní a dětští lékaři nedoporučují maminkám podávat dětem med proto, že med poškozuje zubní sklovinu dětského chrupu. Tato domněnka však nebyla nikdy prokázána. Byla by proto škoda děti, a nejen je, ochudit o tak zdravý dar, jakým pravý včelí med je.
Med je oproti cukru zdravější pro tělo i zubyAutor: Archiv ireceptar.cz
Med a spotřeba vápníku a fosforu
Je pravda, že při zpracování řepného cukru se v těle spotřebovává vápník a fosfor – u dětí jsou tyto prvky nejrychleji uvolňovány právě ze zubní skloviny. Zpracování medu však tělo o tyto prvky ochuzuje méně. Přesto by děti měly současně s medem jíst takové potraviny, které obsahují vápník a fosfor v dostatečném množství. Pak je jisté, že sklovina nebude o důležité minerální prvky ochuzována.
Protibakteriální laskomina
Je pravda, že sladké potraviny podporují vznik zubního kazu. Med však v dutině ústní působí protibakteriálně, protože obsahuje peroxid vodíku, který ničí bakterie způsobující zubní kaz.
Med neškodí zubům jako cukr, přesto je pro děti dobré doplnit spolu s ním i vápníkAutor: Archiv ireceptar.cz
Jediné riziko medu je alergie
Med obsahuje bílkoviny jak rostlinného, tak živočišného původu, pro výživu člověka jich však je zanedbatelné množství. Mohou však být nositeli alergie – přecitlivělosti na med. Ta se může projevit otokem rtů a jazyka, průjmy nebo i svědivou vyrážkou na těle. Alergiků na med je velice málo, přesto je nutné toto úskalí znát a člověka, který je na med alergický, varovat dokonce i před požitím medoviny nebo medových perníčků.