Rozhodli jste se vylepšit svou figuru a těšíte se, že zase oblečete staré džíny? Když dodržíte pár jednoduchých pravidel, kilogramy půjdou dolů mnohem líp a bude vás to jistě i motivovat. Zkuste změnit své špatné návyky ve stravě a najít si odpovídající a pravidelný pohyb, který vás bude bavit. A jako pomocníka si zvolte med a skořici.

V čem je „kouzlo“ této kombinace, se dozvíte na videu zde:

Zdroj: Youtube

Mlsejte med se skořicí nebo si udělejte čaj

Ptáte se, kolik a jak často? Ideální poměr je smíchat 1 čajovou lžičku medu a přibližně půl čajové lžičky mleté skořice. Tuto směs můžete pojídat jen tak nalačno po ránu, anebo ji můžete využít k přípravě skvělého teplého nápoje. Obě varianty byste si měli dávat každý den ráno k snídani.

Skořice jako zdroj energie

Skořice je už od nepaměti oblíbeným kořením, které se používá k dochucení mnoha jídel. Ovšem kromě jiného se jedná o surovinu, která obsahuje mnoho prospěšných látek, které blahodárně ovlivňují naše zdraví. Velmi účinná byla už za dob cholery a také se využívala při nadměrné únavě či naprostém vyčerpání jako výborný zdroj energie. Účinků skořice plně využívá čínská a ajurvédská medicína. Kromě jiného se jedná o slabé antidepresivum a přírodní afrodiziakum.

Skořice by měla být kvalitní

V obchodech můžete narazit na dva druhy skořice. Jedna pochází ze skořicovníku čínského, dováží se k nám z Číny a Indonésie a mívá označení kassia. Druhá je ze skořicovníku cejlonského. Oba druhy se liší svými vlastnostmi, a především složením obsažených éterických olejů. Čínská skořice bývá hrubší a má intenzivnější vůni. Cejlonská verze obsahuje méně kumarinu, a to až desetinásobně. Jedná se o vonnou látku, která je ve větším množství mírně toxická pro játra. Proto vsaďte raději na skořici z Cejlonu.

Jak skořice ovlivňuje hubnutí

Toto příjemně vonící koření dokonale nastartuje metabolismus a velmi účelně tak pomáhá s odbouráváním nadbytečného tuku a se shazováním kilogramů. Při redukci pomáhá i fakt, že skořice se významně podílí na stabilizaci hladiny krevního cukru. Kromě toho vás uchrání i před mnoha nemocemi.

Podle vědců celkově zlepšuje trávení a podstatně snižuje trávící problémy. Zároveň působí jako silný antioxidant, a tak zpomaluje proces stárnutí organismu. Současně brzdí množení bakterií a virů, posiluje srdce a zlepšuje kognitivní funkce i paměť. Skořice obsahuje látky s protizánětlivým účinkem a její konzumace může být vhodnou prevencí proti vzniku autoimunitních onemocnění.

Med vás osvobodí od neřízeného mlsání

Med stejně jako skořice urychluje metabolismus a zároveň velmi snadno navodí pocit sytosti. Díky tomu se zbavíte nesmyslného a častého uzobávání sladkého a nezdravých pochutin. Protože také upravuje hladinu cukru v krvi a zbytečné ukládání tuků v těle.

Některé sacharidy obsažené v medu přispívají k urychlení hojení poškozené žaludeční sliznice a velkým pozitivem jsou i jeho probiotické účinky. Med totiž také stimuluje růst prospěšných bakterií v trávicím traktu a omezuje rozmnožování těch škodlivých. Připravit si mix medu a skořice je tudíž skvělý způsob, jak si udržovat pevné zdraví, správný metabolismus, a navíc i správnou váhu.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.pikant.cz, www.healthline.com, www.bezhladoveni.cz