Příroda má vážně zvláštní smysl pro humor. Jinak by rtům nevěnovala nejtenčí (ano, je to tak‘) kůži na celém těle! Dámská či pánská pusa je potažena kůží, která má tloušťku pouhých 0,2 milimetru, což je ještě tenčí rozměr, než má obyčejný průklepák!

Aby to nebylo tak jednoduché, je tu ještě jedna věc. Kůže na rtech, na rozdíl od běžné pokožky, si nevytváří žádný ochranný film. Proto je náchylná k vysušování, praskání a poškozování. Jak jí můžete pomoci?

Dejte jim pořádnou masáž

V chladných měsících dostávají rty pořádně zabrat. Mráz. Déšť. Mínusové teploty. To všechno běžnou pokožku zatěžuje. A když k tomu ještě přidáte různé mechanické poškození (kousnutí, prasknutí) je problém na světě. Abyste rtům vrátili jejich dobrou kondičku, každý večer a ráno je po vyčištění zubů pěkně promasírujte vlhkým kartáčkem. Díky prokrvení získají krásnou barvu i odolnost.

Ošetřete rty balzámem

Promasírované rty pak přetřete jelením lojem nebo balzámem. Pokud chcete, můžete místo klasické tyčinky použít i některé domácí „zvláčňovače“, které používaly už naše babičky. Kdysi se na promasírované rty dával škraloup z tučného mléka. Oblíbené bylo i použití medu, který dodal rtům potřebné vitaminy a zároveň je dokázal zklidnit a zjemnit.

Z několika málo běžných ingrediencí si můžete vyrobit i skvělý domácí balzám na rty. Tady je návod, jak na to:

Zdroj: Youtube

Zkuste olejevo-medovou kúru

Osvědčený životabudičem pro unavené, popraskané nebo vysušené rty byla maska, která se namíchala ze 2 dílů stolního oleje, 1 dílu medu a několika kapek čerstvé citronové šťávy. Směs se nanesla na rty a nechala se působit přes noc. Na venkově se jako první pomoc při popraskaných rtech používala mastná maska, která spočívala ve smíchání sádla, trochu medu, případně sušené bazalky. Zkuste to také!

Co ještě udělat pro krásné rty?

  • Střídavě oplachujte rty teplou a studenou vodou.
  • Pískání – zahřívá svaly a zlepšuje kondici rtů.
  • Mandlový olej – napomáhá k rychlejší regeneraci kožních buněk.

Související články

Zdroje: www.rehabilitace.info, www.prozeny.cz