Nemusíte hned běžet do lékárny, když máte dojem, že vás bolí celé tělo a leze na vás nějaká ta rýmička. Vsaďte na recepty, které jsou mnoha generacemi prověřené, a navíc si i pochutnáte. Slivovice se dodnes používá jako prevence nebo jako přírodní lék na mnoho neduhů. Jestliže jste kromě lehkého nachlazení celkově zdraví a netrpíte nějakou závážnou chronickou nemocí, tradiční receptura se slivovicí by vám mohla zafungovat. Naordinujte si ji ihned v počátku, když pocítíte první příznaky.

Zázvorový nakopávák

Co budete potřebovat:

  • 200 ml medu
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce čerstvého zázvoru
  • 1 citron či limetku
  • 1 l kvalitní slivovice

Jeden z nejpříjemnějších receptů proti zimnímu nachlazení, různým virózám a bolestem v krku je kombinace slivovice s medem, zázvorem a citronem. Vyrobte si ho sami doma, nebudete litovat! Do prázdné litrové lahve nalijte připravený med a přidejte i najemno nastrouhaný zázvor a šťávu z citronu. Přilijte slivovici a nechte lahev s připraveným nálevem stát alespoň týden v pokojové teplotě.

Po uplynutí této doby přeceďte koncentrát přes čisté plátýnko a máte hotovo. Z počátku bude mít tekutina díky zázvoru opravdu říz, ale časem přestane být jeho chuť tak ostrá. Když si lektvar zakonzervujete, jeho výrazná chuť se neztratí. Proti nachlazení si můžete připravit také klasický zázvorový čaj, který můžete vylepšit i kapičkou připraveného lektvaru.

Nealko meducínka pro otrlé

Možná tuto novinku neznáte, ale věřte, že pomáhá a skvěle posílí imunitu! Pečlivě smíchejte 1 lžíci medu, 1 lžíci jablečného octa a 1 rozmačkaný stroužek česneku. Užívejte směs po malých lžičkách, větší porce by vám možná dala dost zabrat.

Léčebný nápoj s vánočním kořením

Nebojte, tahle dobrota funguje i mimo vánoční svátky, jen její vůně navozuje jejich atmosféru. Připravte si do většího hrnku 7 ks hřebíčku, 1 lžičku nastrouhaného zázvoru a špetku skořice. Vše zalijte vařící vodou, oslaďte medem a nechte tak 10 až 15 minut vylouhovat. Hřebíček funguje jako skvělé antiseptikum, zázvor se skořicí rozehřívají organismus a mají protizánětlivé účinky. A med? To je skvělé přírodní antibiotikum.

Nemáte slivovici? Zkuste rum a dejte si medvědí mléko

Zbyl vám doma vánoční rum? Hodí se vám k léčbě. Je to dobrý prostředek před spaním, který vám uleví přes noc od nachlazení, a kromě toho se vám bude i lépe usínat. Na zhotovení je naprosto jednoduchý a připravíte jej během chvilky. Ohřejte mléko, nalijte do něj trošku rumu a přiměřeně oslaďte medem.

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.jaktak.cz, www.toprecepty.cz