Ke vzniku jednoho gramu medu musí včela navštívit zhruba sedm tisíc květů. Za svůj život vyprodukuje polovinu čajové lžičky přírodního sladidla. Lepkavá kapalina je jednoduše zázračná.

Med a zdraví

Med obsahuje bílkoviny, vlákninu, cukry, poměrně velké množství vápníku, železa, sodíku, draslíku, fosforu a zinku. Je také dobrým zdrojem vitamínu C, H, K, A a vitamínů skupiny B. Má antibakteriální, antifungicidní a antioxidační účinky. Je protizánětlivý a imunostimulační. Proto se využívá při léčbě nachlazení nebo kožních infektů, dermatitid či akné. Spolehnout se na něj mohou také pacienti s refluxem nebo peptickými vředy.

„Med je skvělým pomocníkem při prevenci i léčbě celé řady nemocí. Posiluje oběhovou soustavu, brání onemocnění dýchacích cest a horečnatým onemocněním,“ říká medový sommeliér Milan Špaček. Přírodní zlato také dokáže snížit krevní tlak, regulovat cholesterol, ale také bojovat proti volným radikálům, jež způsobují stárnutí organismu.

Med a kůže

Med do svých přípravků přidávají i kosmetické firmy. Vědí proč. Pomáhá nejenom při hojení ran nebo akné, ale má také silné hydratační účinky, vyrovnává pH kůže a navrací ji pružnost. Proto účinně bojuje proti tvorbě vrásek. Navíc, neobsahuje žádné chemikálie.

Chcete-li se zbavit nečistot a černých teček, malé množství medu naneste na obličej. Použijte čistou lžíci. Počítejte s tím, že jakmile se med nahřeje, začne z obličeje stékat. Po cca 15 minutách ho opláchněte teplou vodou. Antibakteriální a antiseptické vlastnosti medu vyčistí póry a pleť se rozjasní.

Pokud bojujete s vráskami, nahraďte retinoidy medem. Třikrát týdně, nejlépe večer, si naneste med na čelo, do okolí úst a očí. Nechte působit cca 30 minut. Poté si obličej vyčistěte tak, jak jste zvyklé. Noční hydratační krém již vynechejte.

Med a stárnutí

Antioxidanty obsažené v medu účinně bojují proti volným radikálům. Představte si jablko rozříznuté napůl. Jakmile ho necháte na vzduchu, za pár minut jeho povrch zhnědne. Přesně tak působí velmi malé reaktivní částice na náš organismus. Pravidelná konzumace medu ale dokáže tyto procesy zpomalit.

Každé ráno si tedy dopřejte vlažnou vodu s medem. Převařte 200 ml kohoutkové vody a nechte ji vychladnout. Poté v ní rozmíchejte čajovou lžičku medu. Užívejte na lačný žaludek.

„Med je na rozdíl od bílého cukru účinným pomocníkem při hubnutí. Mimo to, že obsahuje řadu živin, také příznivě působí na střevní mikroflóru,“ říká Helena Čížová z Ústavu potravin, VŠCHT Praha. Med tak urychlujte proces přeměny potravy, snižuje chuť na sladké a přispívá k dřívějšímu pocitu nasycení. Dále napomáhá k produkci serotoninu, který zlepšuje koncentraci a náladu.

Zdroj: www.prolekare.cz, www.medicalnewstoday.com, www.idnes.cz