Med je plným právem nazýván tekutým zlatem. Jedná se nejen o superpotravinu, ale i o univerzální lék na mnoho zdravotních neduhů. Už ve starém Egyptě se využíval nejen jako potravina, ale i jako prostředek k léčení a jako ingredience do mnoha zkrášlovacích receptů. Stejně jako med se využívá často i mateří kašička, propolis, pyl a vosk. Pokud tedy chcete svůj organismus obrnit proti nežádoucím zánětům, nebo se jich co nejdříve zbavit, vsaďte na různé medové kúry.

Je med zdravý? Odpověď od MUDr. Davida Freje se dozvíte ve videu:

Zdroj: Youtube

Co je to zánět

Nějaký druh zánětu zažil jistě každý. V principu se jedná o obranný mechanismus organismu, ve kterém došlo k poškození určité tkáně. Příčinou vzniku mohou být různé infekčními mikroorganismy, působení chemických nebo fyzikálních vlivů, případně místní nedokrevností. Zpočátku se projevuje lokálně, pokud trvá delší dobu, nastoupí tzv. systémová odpověď.

Projevuje se například zvýšenou teplotou nebo horečkou, tachykardií – zrychleným srdečním rytmem, či chorobným zmnožením bílých krvinek. Zánět je nutné vždy včas léčit, protože dlouhodobě trvající chronické záněty bývají jedním z hlavních spouštěčů vážnějších chorob jako je infarkt, rakovinné bujení nebo Alzheimerova choroba. Jak a na který zánět vám může med pomoci?

Med ochrání trávicí soustavu

Mnoho jedinců trpí v současné době řadou chorob, které postihují trávicí systém. Na některé z nich je med doslova drahocenný lék. Nejčastěji se jedná o dvanáctníkové a žaludeční vředy vzniklé překyselím, zácpu, choroby žlučníku a žlučových cest.

Medová kúra podle babiček

Med dokonce snižuje sekreci žaludečních šťáv na polovinu. Užívejte každý den 1 lžíci medu na lačný žaludek. Pokud vás trápí zápaly žaludeční sliznice, využijte léčebnou metodu našich babiček. Rozpustily si 1 polévkovou lžíci medu v teplé (ne horké!) vodě a po vypití chvíli ležely na jednom boku a po chvíli na druhém.

Med léčí a ochraňuje i játra

Ke správnému fungování potřebují játra jistou dávku správné energie. Tu jim zaručeně zajistí 1 lžička medu večer před spaním. Podpoří totiž játra k produkci glukózy a následně i k vyloučení hormonů. Nahraďte tedy řepný cukr zdravým medem, ochrání vás nejen při akutním zánětu jater jako je žloutenka, ale při zdlouhavé cirhóze.

Zanícená pokožka se dříve zhojí

Protože jsou v medu obsaženy i složitější cukry, z nichž některé se v zažívacím traktu nikdy nerozloží – dextriny, má tento zlatavý nektar hojivý vliv i na pokožku a sliznice. Už naši předkové jím potírali rány, spáleniny a hnisavá poranění. A tato metoda funguje dodnes! Stačí, když pomazané místo překryjete čistou gázou či sterilním obvazem a několik dní tento obklad obnovujete. Hojení a zacelení zanícené lokality bude rychlejší.

Zkuste kúru s medovým přírodním antibiotikem

Pokud vás trápí v těle zánět, můžete si v pohodlí domova vyrobit jedno z nejúčinnějších přírodních antibiotik. Postačí vám k tomu právě med a obyčejná kurkuma. Rozmíchejte ve 200 g medu 2 lžíci kurkumy a každý den si dopřejte 1 kávovou lžičku tohoto přírodního léčiva.

Stejně tak si jej můžete rozpustit v čaji nebo ve sklenici teplé vody. Pokud jste nastydlí a máte zánět dýchacích cest, rýmu či kašel, užívejte půl lžíce 3x denně po dobu jednoho týdne. V běžných dávkách se jedná o skvělou prevenci.

Související články

Zdroje: www.novinky.cz, www.cpzp.cz, www.ihospodyne.cz