Meduňka lékařská (Melissa officinalis)

Bylinku, která se s oblibou pěstuje na našich zahrádkách, možná znáte pod názvem medunice, medovka, sladký balzám nebo včelanka. Je známá především svou charakteristickou citrónovou vůní, která velice pozitivně ovlivňuje lidskou psychiku. Původem pochází z východního Středozemí a Malé Asie. Během 7. století se rostlina dostala do Evropy díky Arabům a Španělům a postupně se rozšířila po všech jejích koutech díky karmelitánům. Tehdy se meduňka pěstovala v klášterních zahradách, kde se z ní vyráběly pověstné karmelitské kapky, které výborně účinkovaly na bolesti hlavy, na nevolnost a na celkové zklidnění nervového systému.

Proč je meduňka zdraví prospěšná

Nejvíce účinných látek je obsaženo v listech a v nati. Jedná se o významné silice, třísloviny, kyselinu hydroxytriterpenovou a v menším zastoupení kyselinu kávovou, enzymy, hořčiny, slizovité látky, flavonoidy a minerální látky.

Bylinka má slavnou historii

Už v 15. století nazval známý lékař a přírodovědec Paracelsus meduňku elixírem života. Bylinka totiž mimořádně působí nejen na uklidnění nervové soustavy a psychiky, ale také na všechny nedostatky orgánů, které jsou způsobeny právě stresem. Rostlinka velice účinně uvolňuje všechna křečovitá stažení způsobená nervovým vypětím. V případě migrény a bolestí hlavy je doporučováno natírat podrcenými listy čelo a spánky.

Meduňka umí mnohé

Bylina zároveň pozitivně působí při bušení srdce a při dýchacích a zažívací potížích. Velice nápomocná je i při křečích v žaludku a bolestivém nadýmání. Trpí vaše děti kašlem? Nechte je popíjet meduňkový čaj, nebo jim aplikujte na hruď meduňkové obklady. V první fázi těhotenství je meduňkový odvar také velikým pomocníkem proti zvracení. Meduňkou snadno nahradíte tabletky na spaní, protože je výborným uspávacím prostředkem, a to jak u dětí, tak i u starších lidí. Proto není od věci mít meduňku po ruce celoročně. V sezóně je skvělá čerstvá, ale na zimu si ji můžete nasušit, anebo si z ní vyrobit velice chutný domácí sirup.

Meduňkový sirup je plný zdraví

Ingredience:

  • 40 stonků meduňky
  • 2 l převařené zchladlé vody
  • 30 g kyseliny citronové
  • 2 citrony
  • 2 kg cukru

Postup:

  • Nejprve meduňku pečlivě omyjte a natrhejte na menší kousky.
  • Vložte ji do připraveného hrnce a přelijte 2 l převařené vychladlé vody.
  • Následně přidejte citrony nakrájené na tenká kolečka a nechte tak 48 hodin macerovat.
  • Po uplynutí této lhůty vše přeceďte přes plátýnko, aby vám v tekutině nezůstaly žádné zbytky bylinek ani citronů.
  • Na závěr přidejte připravený cukr a kyselinu citronovou a nechte na mírném ohni vše dokonale rozpustit.
  • V tento moment můžete sirup nalít do připravených čistých skleněných lahví a nechat jej vychladnout.
  • Do každé lahve je možné před uzavřením kápnout trošku alkoholu, abyste zamezili případnému kažení.
  • Sirup můžete užívat po lžičkách, nebo ho použít k dochucení čajů, bylinkových limonád a letních drinků.

Zdroje: www.rehabilitace.info, www.toprecepty.cz, www.mojemedicina.cz