U meduňky lékařské se sbírají listy, a to kvůli obsahu tříslovin, hořčin, silic a dalších látek, které podle vědeckých studií podporují zažívání a činnost žaludku, chuť k jídlu, mírní nadýmání, snižují krevní tlak, tiší migrénu, stavy podráždění a úzkosti. Meduňka také pomáhá při nespavosti a srdečních neurózách. Jak z meduňky správně připravit tinkturu a na co všechno ji můžete použít?

Meduňková tinktura

Na tinkturu z meduňky budete potřebovat lístky meduňky lékařské a vodku či jiný min. 40% alkohol. Nastříhejte lístky na menší kousky, nasypte je do sklenice a zalijte alkoholem. Po dobu 4 týdnů, kdy nálev necháte macerovat, protřepávejte skleničku každý den pro uvolnění veškerých účinných látek do alkoholu. Po měsíci louhování slijte tinkturu přes sítko. Množství tinktury, které je pro vás vhodné a nejvíce účinné, odvodíte od své váhy. Na 1 kg váhy člověka užívejte 1 kapku. Tedy člověk o hmotnosti 60 kg bude užívat 20 kapek tinktury třikrát denně. Pokud trpíte nespavostí, užívejte 30 kapek denně těsně před spaním.

Zdravotní zázrak

Takto vytvořená tinktura povzbudí chuť k jídlu, uklidňuje, pomáhá při bušení srdce, nespavosti a chorobách žlučníku. Doušek tinktury je rovněž skvělým lékem na stres, protože meduňka má pozitivní účinky na psychiku a nervovou soustavu. Tinkturu můžete používat jak vnitřně, tak i zevně jako kloktadlo. Hodí se také do koupelí proti revmatismu.

Pěstujte si svou bylinku doma na okně

Vypěstovat si vlastní meduňku není nic složitého. Bylinku pěstujte ve výživné půdě na světlém a suchém místě. Budete mít tak stále k dispozici její léčivé lístky. Při běžném vaření používejte meduňku až ve finále, jelikož nesnáší tepelné zpracování. Dochutit tak můžete různá masa, polévky, saláty, zavařeniny nebo dokonce limonády.

Emocionální úleva

Meduňka pomůže zahnat pocit zoufalství. Příznivě ovlivňuje i paměť a schopnost se koncentrovat. Meduňka je vhodná pro ženy, které utrpěly samovolný potrat, byly sexuálně zneužity či prodělaly gynekologickou operaci. Napomáhá prý totiž obnovit pocit ženskosti.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, Kniha 5555 Rad, bylinkovo.cz, magica.cz