Zdroje: www.mojezdravi.cz, www.cajar.cz, e-herbar.info

Již alchymista, astrolog a lékař Paracelsus žijící v první polovině 16. století meduňku nazýval „elixírem života“. Středověký Karmelitánský řád, který byl posvěcen samotnou Pannou Marií, přidával meduňku do svých dnes již hojně známých „karmelitských kapek“.

„Já osobně jsem velkou kamarádkou meduňky,“ řekla iReceptáři Jana Horká, která prodává v prodejně se zdravou výživou. „Meduňka nepůsobí jen na psychiku a nervovou soustavu, jak je známo, ale prospívá i dalším tělesným orgánům. Meduňkový čaj pomáhá ve stresových situacích a prospívá také dobrému spánku. Dokáže totiž uvolnit křečovité stažení způsobené nervovým vypětím. Kromě toho je dobrá i pro pacienty trpící záchvaty kašle. Přednostně se používá pro pacienty trpící určitými formami astmatu, má totiž výrazné tlumivé účinky.

Výroba čaje je snadná

Zkuste si doma vyrobit meduňkový čaj. K tomu budete potřebovat jen jedinou ingredienci, a tou jsou listy meduňky. Tato léčivka roste běžně v Evropě a střední Asii, ale pěstuje se i u nás. Bohužel zde však volně neroste. Nejlepší k výrobě čaje jsou právě čerstvé listy, ale použít se dají i sušené. Listy a nať meduňky se sbírají v době mezi červnem a zářím, tedy právě teď je vrcholná sezóna.

Meduňka, stejně jako i jiné bylinky, je poměrně snadno dostupná. Člověk si ji může vypěstovat doma sám nebo koupit v jakémkoliv supermarketu.

Nejlepší sezónou je léto

Nejlepší dobou pro sběr meduňky je chladnější počasí. Důvodem je, že v horku se zmenšuje obsah léčivých silic v rostlině. To je i důvod, proč bychom se měli pokusit usušit meduňku rychle. U sušení bychom se měli vyhnout využívání zdřevnatělé lodyhy nebo zahnědlých lupenů.

A i pro skladování sušené meduňky platí pravidla – měla by se skladovat v papírovém pytlíku.

A pak už můžete přistoupit k samotnému čaji

Postup

  • Pro přípravu dvou porcí meduňkového čaje potřebujeme půl litru vody a jednu lžíci meduňky lékařské.
  • Listy dáme do hrnce a zalijeme vařící vodou.
  • Hrnec musíme okamžitě zakrýt poklicí, aby nevyprchala silice.
  • Měli bychom nechat louhovat asi deset minut a pak hned scedit.
  • Podle chuti je možné dosladit cukrem či medem, vynikající je dodat i citron.
  • Meduňkový čaj bychom neměli pít úplně horký, ale ani bychom neměli dopustit jeho úplně zchladnutí.
  • Při každodenním popíjení bychom mohli dosáhnout mnoha přínosných účinků.

Co dělá meduňka s lidským organismem?

V lidovém léčitelství je meduňkový čaj považován za přínos především proto, že zklidňuje nervy a napomáhá ke zdravému spánku.

Meduňka působí i na sražení horečky a sama o sobě dokáže působit jako sedativum, snižuje krevní tlak a zpomaluje tep. Má dobré účinky i na náš trávicí trakt a srdce, zevně se používá na revmatismus, krevní podlitiny a zhmožděniny.

Má příznivé účinky i na bolení břicha, pomůže od nadýmání, průjmů, migrén, závratí či menstruačních bolestí.

Na dovolenou – za meduňkou!

Z meduňky se nesbírají jenom lístky, jako je to u jiných bylin, ale je možné využít celou nať. A pokud se vám nepovede meduňku přímo nasbírat nebo ji nemáte kde pěstovat, nebojte se. Celoročně ji seženete v obchodech s bylinkami nebo zdravou výživou.

A pokud se chystáte ještě letos na dovolenou, zkuste se dívat kolem sebe.

Jde o vytrvalou, až 80 cm vysokou bylinu vonící po citronu. Volně roste ve Středozemí a v některých oblastech Asie. Je velice náročná na teplotu, vyhovují jí slunné podmínky a při nedostatečném přísunu tepla hrozí promrznutí. Nejčastěji se sbírá těsně před tím, než nakvete. Obsahuje malé množství silic a tříslovin, flavonoidy a minerální látky.

V jiných evropských státech, ale především v Asii na ni můžete narazit i volně v přírodě. Pak si jen pamatujte, že byste měli sbírat jen horní části lodyhy s listy, a to ještě před obdobím květu. U už vykvetlých rostlin totiž léčivé účinky mizí.