Sezona medvědího česneku je v plném proudu, využijte konec jeho krátké sezóny a připravte si lahůdku a v podobě kapary z jeho dosud nerozvitých květů. Jsou doslova nabité zdravím.
Během jarního období čiší příroda novým životem, zazelená se a nabízí náruč plnou zdravých rostlin. Jednou z nich je medvědí česnek, který má stejnou chuť jako klasický česnek, jen o trochu jemnější a může být vhodný pro všechny, kteří silně aromatický česnek právě nemusí. Dokonce je prý léčivější a říká se, že své jméno získal podle toho, že ho s gustem vyhledávají medvědi po dlouhém zimním spánku, aby je pročistil a dodal energii.
Zdravotní bomba
Z medvědího česneku lidé většinou zpracovávají zelené listy, konzumují se buď čerstvé, anebo se tepelně upravují, podobně jako špenát. Ideální je připravit si z nich pesto, které můžete po určitý čas skladovat v lednici, jeho využití je mnohostranné. Medvědí česnek má tolik pozitivních účinků na naše zdraví, že by trvalo hodně dlouho popsat všechny. Působí blahodárně na trávicí trakt a všechny neduhy s ním spojené, pomůže při vysokém tlaku a problémech s dýcháním. Pročišťuje ledviny a močové cesty, zbaví vás vyrážek a lišejů. Je skvělý pro omlazovací kúry i chronická onemocnění kůže.
Medvedí česnek sbírejte s rozvahou
Kromě listů můžete sbírat a zpracovávat i jeho poupata, pokud se vám je v přírodě podaří najít, neváhejte. Myslete však při sběru na to, abyste sbírali z každé rostlinky jen několik poupat a některá nechali dozrát. Totéž platí u listů. Pokud si „své" česnekové místečko v přírodě vypleníte, příští rok už byste se tohoto jarního zdravotního zázraku tamtéž nemuseli vůbec dočkat.
Naložte do sklenice a zavařte.
Kapary z poupat medvědího česneku
Suroviny:
- 500 g poupat medvědího česneku
- 50 g soli
- 200 ml octa
- 1 lžíce cukru
Postup:
- Poupata omyjte a nechte v cedníku okapat. Poté je smíchejte se solí a dejte do lednice uležet na minimálně 12 hodin.
- Následně je nasypte do sklenic a zalijte teplým nálevem z octa, cukru a 500 ml vody. Sklenice dobře uzavřete a sterilizuje při 90 °C asi 10 minut.
- Skladujte v chladu a suchu. Využívají se v teplé kuchyni na pizzu, těstoviny, hodí se k masům či rybám. Ve studené kuchyni se dávají na jednohubky a chlebíčky, do salátů či pomazánek.
Zdroje: bylinkyprovsechny.cz, TopRecepty.cz