Zdroje:www.bylinkyprovsechny.cz, ncbi.nlm.nih.gov

Měsíček lékařský si snadno vypěstujete

Měsíček není jen léčivý, je také velmi pěkný a patří k oblíbeným letničkám. Je to rostlina, kterou užijí i pěstitelé a majitelé zeleninových zahrádek. Měsíček se totiž také osvědčil v doprovodné výsadbě jako skvělý parťák pro okurky, rajčata, hrášek, mrkev i chřest. Působí totiž repelentně na škůdce, zároveň přitahuje opylovače. Ale to samozřejmě není to hlavní. Měsíček je především skvělá léčivka!

Léčivý měsíček a jeho účinky

Pro lidské tělo je podle vědců měsíček zdrojem mnoha zajímavých látek, které napomáhají především ženám s problémy gynekologického rázu. Jde hlavně o bolestivou menstruaci, záněty, ale také obtíže v menopauze.
Dále je to bylinka pročišťující, podporující činnost jater, žaludku, dvanáctníku, a především zánětlivých onemocněních. Měsíček je také používaný jako prevence onemocnění rakovinou, ale lze jej použít i zevně.

Oblíbená je proto také mast, která napomáhá hojení ran, ale také při omrzlinách, popáleninách či bércových vředech i hemeroidech a křečových žilách.

Čaj z měsíčku můžete užívat dlouhodobě

Čaj z měsíčku jistě koupíte v každé lékárně nebo si můžete nasbírat okvětí či celý květ z vlastních rostlinek, ale k tomu je nejpříhodnější je červenec a srpen. Pokud však ve vaší zahrádce stále kvete, pak neváhejte a skliďte. Ideální dobou je suchý den během poledne. Sušte jej ve stínu v tenké vrstvě, aby neplesnivěl.
Ze sypaného měsíčku si připravte čaj třikrát denně. Na jeden hrnek postačí jedna vrchovatá lžička sušené bylinky.

Čaj užívejte při zánětech či gynekologických problémech, ale také jako prevenci. I když jsou protirakovinné účinky na vnitřní orgány jako žaludek i zbytek trávící ho ústrojí často zmiňované, nelze se samozřejmě na tato tvrzení spoléhat.

Užívání čaje po jeden měsíc vám rozhodně pomůže k pročištění krve a jater. Pokud trpíte na problémy trávícího ustrojí, pak jistě napomůže i vhodné regulaci a harmonizaci, navíc také uleví při stresu. Co víc si přát?!

Související články