Zdroje: izahradkar.cz, www.rady-navody.cz, Stacy Karen – The Calendula

Měsíček lékařský (Calendula officinalis) je původem z oblastí jižní Evropy, především ze Středomoří. Volně v přírodě roste na početných místech v Itálii a ve Francii, u nás ho najdete spíše jako okrasnou květinu mnoha zahrad. Jeho léčebné účinky využívali už ve starém Egyptě i staří Římané. A během občanské války Severu proti Jihu ho lékaři používali na ošetření otevřených ran přímo na bitevním poli.

Měsíček je univerzální bylina

Patří k nejvíce tišícím a nejjemnějším složkám léčivých mastí a balzámů. Velmi dobře stimuluje fyziologickou regeneraci a léčení pleti. Měsíčková mast léčí vyrážky, ekzémy a různé alergie, které svědí, pálí a otékají. Jestliže jemně potíráte měsíčkovým květem místo, kam vás štípla včela či jiný nepříjemný hmyz, utlumí vám to bolest a zmenší oteklou část těla. Úžasně ulevuje a postupně léčí různé drobné i řezné rány, popáleniny a opařená místa. Hravě si poradí i s omrzlinami a rychle umí zatočit i s křečovými žilami. Stejně tak je velmi účinný na mozoly, bradavice a kuří oka. Pro své přírodní antibiotické účinky je hojně využíván i při léčení kožních plísní a hemeroidů. A to není zcela všechno! Jeho blahodárné účinky jsou prostě širokospektrální.

Sběr a uskladnění měsíčku

Nejvíce ceněnou částí měsíčku jsou jeho žluté i oranžové květy. Sbírat je můžete kdykoliv za suchého a slunného počasí, celé s kalichem nebo i bez něj. Sušte je rychle na stinném a vzdušném místě na sítech nebo na lískách. Měsíček byste neměli sušit na přímém slunci, protože by ztratil svou typickou barvu a hlavně účinky. Jestliže využijete sušičku nebo troubu, nastavte teplotu maximálně na 70 ºC. Při skladování květy chraňte před světlem, aby si zachovaly maximum léčivých látek a svůj sytý odstín, která vizuálně vylepšuje bylinkové směsi a masti. Sušené květy, které nezpracujete a chcete si je uchovat během celé zimy třeba na čaje, pravidelně kontrolujte, měsíček často natahuje vlhkost z okolí. Pokud to bude nutné, ještě je opět dosušte.

Jak užívat měsíček?

Nejčastěji se tato léčivka užívá zevně, a to v masti, nálevu nebo tinktuře. Vhodná je i k výrobě čajů, šťáv a limonád. Pestré využití má i v kuchyni, například v salátech, pomazánkách či polévkách. A pokud zrovna nemáte šafrán, poslouží místo něj na obarvení rýže.

Vyrobte si měsíčkovou mast, máme pro vás 2 varianty

1. Mast z měsíčku lékařského a vepřového sádla

  • 2 hrsti čerstvého anebo sušeného květu měsíčku
  • 250 g vepřového sádla

Postup

Sádlo postupně rozpuste v hrnci na mírném ohni a přidejte květy měsíčku, které nechte několik minut za stálého míchání probublat a poté odstavte. Buďte ve střehu, aby se vám sádlo nezačalo škvařit! Připravenou směs nechte 24 hodin odstát a druhý den ji opět zahřejte, aby se sádlo rozpustilo. V tuto chvíli můžete přistoupit k dalšímu kroku, který je však na vaší libosti, buď ještě směs přeceďte, nebo ji nechte s květy měsíčku a přelijte ji do dobře uzavíratelných skleniček. Před uzavřením nechte vše vychladnout a pak už stačí připravené masti jen dobře uskladnit na chladném a tmavém místě, nejlépe v lednici.

2. Mast z měsíčku lékařského, včelího vosku a olivového oleje

  • 2 dcl panenského olivového oleje (nejlépe kvalitního, lisovaného za studena)
  • 4 dkg včelího vosku
  • 20 kapek esenciálního oleje (např. levandule, pomeranč, anebo podle vašeho gusta)

Postup

V tomto případě namočte květy měsíčku lékařského alespoň na dva týdny do olivového oleje. Po uplynutí této lhůty olej přeceďte a pak ho rozehřejete v pánvi na mírném ohni. Postupně k němu přidejte vosk. Udržujte jen takovou teplotu, aby se olej neškvařil. Když se rozpustí i vosk, nastal okamžik, kdy můžete přidat i esenciální olej. Směs odstavte z ohně a vlijte do vhodných nádob, kde ji nechte ztuhnout. Skladujte při pokojové teplotě.

Obě masti pak podle potřeby použijte na postižená místa. Můžeme ji použít i na hojící se jizvy, hrubou kůži na loktech nebo na rozpraskané paty.