Migrénami trpí častěji ženy

Dnes již víme, že migrény zažívají často ženy, ale mužům se také nevyhýbá. Jedna z pěti žen a jeden z patnácti mužů trpí opakovaně bolestmi hlavy, které označujeme za migrénu. Migréna je často natolik nepříjemná, že je člověk ochotný vyzkoušet cokoli. Mezi obvyklé spouštěče migrény patří stres, ale také jasné světlo či záblesky, hlasité zvuky nebo dokonce výrazné pachy. Nemusí jít vždy o nepříjemné vůně. Naopak i parfém může spustit migrénu, stejně tak jako ředilo odpařující se z barev.

Jak na migrénu?

Na zmírnění migrény se nejčastěji používají analgetika, ale před tím, než sáhnete po lécích, můžete vyzkoušet několik způsobů, jak si od bolesti hlavy ulevit. Doporučují se studené či naopak horké obklady, relaxační cvičení a určitě také hydratace. S ní úzce souvisí právě použití himalájské soli.

Čím je růžová sůl jiná?

K udržení vody v těle a dostatečné hydrataci těla se používá právě sůl. Himálajská čili růžová sůl je navíc obohacena o malé množství mnoha různých minerálů, které mohou tělu také chybět. I když jde o malé množství, je ho podstatně více než v soli běžné. Himálajská sůl těžená především v pákistánském Pandžábu je bohatá na vápník, hořčík, draslík, zinek, měď a železo, které soli propůjčilo charakteristickou růžovo oranžovou barvu.

Hydratace a sůl

Použití himálajské soli k hydrataci či dokonce zmírnění migrén není nijak vědecky podložené. Nicméně je třeba dodat, že se zkoumáním účinků himálajské soli na průběh migrény nikdo nezabýval. Rehydratační soli, které se dají pořídit v lékárně, se běžně používají například v případě akutních průjmů, ale také třeba při přípravě na sportovní výkony, u nichž se předpokládá nedostatečný příjem tekutin. Soli mají tělu pomoci udržet hydrataci v optimální hladině, tak aby tělo netrpělo.

Jak se himalájská sůl ke zmírnění migrény používá?

Pokud trpíte migrénou, vyzkoušejte nápoj, který někteří označují za elixír s téměř okamžitými výsledky. V hrnku vody rozmíchejte dvě čajové lžičky růžové soli a přidejte jeden vymačkaný citrón. Rozhodně nejde o nápoj, který byste chtěli konzumovat pravidelně. Stejně tak jako rozmíchané rehydratační soli i zmiňovaný nápoj lze konzumovat jen s jistou mírou sebezapření. Sice si nepochutnáte, ale dle zapřisáhlých zastánců této metody by měly být výsledky téměř okamžité.

Migrénu zmírní i jiná zcela přírodní látka

Nejste schopni něco takového pozřít? Vsaďte na kopretinu řimbabu. Ta je oblíbeným přírodním prostředkem, jak se zbavit bolesti při migréně. Pomáhá také při bolesti zad či páteře. Kopretina řimbaba se v malých dávkách používá jako prevence migrény s velmi uspokojivými výsledky. Přípravky z řimbaby jsou k dostání ve formě prášků, čaje, kapslí i sušených lístků.

Zdroje: https://www.magazinzdravi.cz, https://vitalitis.cz, https://www.medindia.net