Zdroje: www.idnes.cz, www.stobklub.cz, www.fnbrno.cz

Co je třeba vědět o minerálních vodách

Minerální vody už podle názvu obsahují více minerálů než běžná kohoutková voda. Voda z kohoutku samozřejmě splňuje kritéria, které z ní dělají pitnou, nicméně pokud je to možné, rádi sáhneme po přírodní chemicky neupravené vodě z pramene. U těchto vod je ale nutné vědět, zda jde o slabě, středně či silně mineralizované vody.

Důvod je prostý. Minerály jsou samozřejmě nezbytné k fungování našeho organismu a může se stát, že některé mohou v naší dietě chybět v takové míře, že lze mluvit o deficitu. Nicméně také nadbytek těchto minerálů může tělu uškodit.

S výběrem vody nám pomáhají informace o obsahu RPL. Jde o zkratku pro „rozpuštěné pevné látky“, jejichž obsah určujte, zda je voda vhodná pro každodenní konzumaci, občasnou, či jen na doporučení lékařem. Takové vody však běžně v obchodech nebývají, jsou to spíš lázeňská minerálky, které jsou používané k léčebným účelům.

Které minerálky můžete pít denně?

Běžně denně můžete pít minerální vody mírně mineralizované u kterých je RPL maximálně 500 ml na jeden litr tekutiny. Mezi takové patří například značky Aquila, Dobrá voda, či Korunní. Jsou to také vody označené jako kojenecké.

Také vody středně mineralizované, mezi které patří například Mattoni, Magnesia či Ondrášovka je možné konzumovat pravidelně a každý den. Tyto obsahují maximálně 1500 mg RPL na litr. Nicméně není vhodné pít jen tyto minerálky, ale konzumovat i další tekutiny. Středně mineralizované vody nemají být hlavním zdrojem tekutin a denně je proto vhodné vypít jen půl litru. Poděbradka nebo Hanácká kyselka jsou právě v této skupině.

Silně mineralizované vody poznáte podle označení RPL 1500–5000 ml na litr. Tyto minerálky se doporučují především po náročné fyzické aktivitě jako je sportovní výkon a podobně. Nezbytné je však dodat tekutiny tělu i jinými zdroji. Denně je vhodné vypít jen 0,3 litru. Tyto vody jsou nevhodné pro ty, kteří trpí kardiovaskulárními potížemi, žlučovými či ledvinovými kameny či vysokým krevním tlakem.
Jak už bylo řečeno, velmi silně mineralizované vody s RPL nad 5000 ml na litr se užívají jen po konzultaci s lékařem, nejčastěji během léčebných procedur při pobytu v lázních. Sem patří Šaratická či Bílinská minerálka nebo také dobře známá Vincentka.

Pokud vám minerálky chutnají, dopřejte si bez obav denně takové, které obsahují RPL jen do 1500 mg/l, což jednoduše zkontrolujete na etiketě každého nápoje.

A co denní konzumace sycených vod?

Překvapivě i sycené vody mají vliv na hydrataci a jejich nadměrná konzumace může překvapivě vést až k dehydrataci, což uvádí ve svém článku na stránkách Fakultní nemocnice Brno i Mgr. Kateřina Ondrušová. Doporučuje proto také pestrý zdroj tekutin, a nejen vody sycené nebo výhradně minerální.

Související články