Stromy mišpule obecné zdobily hlavně území Kavkazu, Íránu a oblasti Malé Asie. Do střední Evropy mišpule zavítala až ve 12. století. Tehdy se jí dostalo velké pozornosti hlavně na klášterních zahradách.

Za dob Otce vlasti Karla IV. se pak krásně vypadající strom s malými plody rozšířil po celé zemi. Léčivé účinky mišpulí pak hojně využívaly i naše babičky, postupně však popoularita tohoto stromu klesala a my jej nyní znovu objevujeme. Co vše mišpule dokážou a jak je užívat?

Mišpule jsou v dnešní době tak trochu nedoceněné ovoce a málokdo je zná. Přitom jejich tradice pěstování a sběr sahá daleko do historie. Pokud se chcete podrobně seznámit s tím, jak stromy vypadají, jak se pěstují a další důležité informace, podívejte se na video Rady do záhrady na YouTube kanálu Plat4MBooks:

Zdroj: Youtube

Jak na plody?

Plody mišpule obecné mohou připomínat malá jablka nebo hrušky. Některé jsou kulaté, jiné zase oválné a mají nádherně žlutou až oranžovou barvu. Ty jsou k vidění zejména ve Středomoří a konzumovat je můžete prakticky ihned po dozrání.

Mají velmi jemnou chuť, nejsou přeslazené a připomínají něco mezi jablíčky a velmi zralými, ovšem vůbec ne sladkými hruškami. Mišpule, které se pěstují v našich končinách, mají také lahodnou chuť, je však nutné je nechat přejít mrazem, aby ztratily svou trpkost neb jsou plné tříslovin, které způsobují jistou svíravou chuť.

Zdravotní zázrak

Plody krásně a majestátně vypadajícího stromu jsou dnes z hlediska zdravotních účinků poměrně nedoceněné. Přitom naše babičky velmi dobře věděly. Plody jsou tvořeny hlavně vodou, zhruba ze 75 % a obsahují jen málo cukru, proto jsou vhodné pro diabetiky obou typů, i pro prediabetiky.

Dokáží udržovat hladinu cukru v krvi v normě a snižovat glykemii. Umí toho ale mnohem víc. Konzumací mišpulí zapracujete na potlačení nejrůznějších chorob. Vytrhnou vám trn z paty v době chřipek a období nachlazení, díky svému složení dokážou vyhnat z těla hlen, ulevit při vykašlávání a zatočit s respiračními onemocněními.

Zároveň mají velmi blahodárný vliv na kondici a zdraví trávicího traktu. Dokážou snižovat riziko vzniku žlučových kamenů a velmi pozitivně ovlivňují kardiovaskulární systém.

Víno i sirup

A jak mišpule konzumovat? Jednoduše. Buď si je můžete dopřávat v čerstvé formě nebo je zavařit. Zavařují se celé plody nebo se připravuje marmeláda. Proti zahlenění a střevním obtížím se připravuje mišpulový sirup a pro celkové zdraví zase víno.

To si můžete vyzkoušet vyrobit i sami. Potřebovat bude 2,5 kilogramů ovoce (počkejte až přejdou mrazem). Očistěte je, zbavte je chloupků, pecek a propláchněte. Přelijte je připraveným vařícím roztokem z 450 mililitrů vody svařené s 450 gramů třtinového cukru.

Směs nechte vychladnout, rozmixujte a přemístěte do demižonu. Přidejte živnou sůl pro kvasinky a asi 2 gramy kyseliny citronové a trochu vinných kvasinek. Demižon pak uzavřete, opatřete kvasnou zátkou a nechte ovoce pracovat. Jakmile je proces kvašení hotový, víno přefiltrujte přes aktivní uhlí a stočte do lahví.

Související články

Zdroje: radimejak.cz, bylinkyproradost.cz, www.bylinkyprovsechny.cz