Mléko je určené především pro děti do 5 let, které ho bez problémů dokážou strávit. Stárnutím však tato schopnost mizí, což mnohdy dokáže způsobit zdravotní problémy. Je nutné podotknout, že každý člověk reaguje na mléko individuálně. Avšak pokud si budete chtít dát mléko, sáhněte raději po kvalitním čerstvém než po krabicovém, které obsahuje různé chemikálie.

Nesnášenlivost mléčného cukru

Podívejte se na video, v němž se dozvíte, pro koho je mléko zdravé, a kdy naopak škodí:

Zdroj: Youtube

U starších jedinců může mléko vyvolat křeče, průjem, plynatost a další zdravotní potíže. Je to kvůli tomu, že laktóza, která je v mléce obsažena, v trávícím traktu kvasí a již se nestravuje. Tato nemoc se nazývá laktózová intolerance neboli nesnášenlivost mléčného cukru. Vzniká především z nedostatku enzymu laktázy, který je zásadní pro schopnost těla zpracovat laktózu.

Alergie na mléčné výrobky

Někteří lidé trpí přímo alergií na mléko. Po požití jim způsobuje vyrážky, ekzémy, pupínky a někdy může dojít až na dýchací potíže. Alergie na bílkovinu kravského mléka se však nejčastěji projevuje hned v prvním roce života, kdy u miminka můžeme zpozorovat kožní projevy, koliky nebo průjmy. U dospělých se alergie projevuje nadýmáním, průjmy, bolestmi břicha a hlavy, neklidem nebo kožními problémy.

Úbytek vápníku v těle

Mléku je velmi často přidělována ještě jedna nemilá vlastnost. Pokud budete v dospělém věku pít mléko příliš často, může to zapříčinit úbytek vápníku a vznik osteoporózy neboli nemoci řídnutí kostí. Na tuto nemoc má však vliv i další příčiny, a ne jen samotné pití mléka.

Zvolte kysané mléčné výrobky

Na rozdíl od klasického čerstvého mléka, kysané mléčné výrobky a sýry jsou velmi zdravé a prospěšné pro naše tělo. K těmto produktům se řadí také tvarohy. Bílkoviny, které se v kysaných potravinách objevují, jsou pro náš trávicí systém lépe stravitelné, jelikož jsou jemně vysrážené a jsou částečně rozštěpeny mléčnými kulturami. Tyto výrobky jsou vhodné i pro lidi, kteří trpí laktózovou intolerancí.

Zdroje: pharmapoint.cz, prozeny.cz, stoplusjednicka.cz