Občas každý z nás spadne nebo se o něco praští. A nechtěným suvenýrem z tohoto zážitku pak bývá modřina. Jde o namodralou část kůže, která působí na těle jako bouřkový mrak a nevypadá dvakrát vábně. Podle lékařů je modřina podkožní krevní výron. Vzniká při větším nárazu, kdy se céva částečně protrhne a krev z ní se vylije pod kůži. Většinou nejde o žádné potoky krve, ale jen o pár kapek. U rozsáhlejších úrazů se krevní výron vytvoří z většího množství krve. Důležité je vědět, že čím je modřina tmavší, tím déle se krev z ní bude vstřebávat. Proto se snažte zachovat klid a zbytečně nepanikařit.

Nedostatek vitamínů, ale i porucha jater

Náchylnost k modřinám mají zejména starší lidé, jejichž cévy a kůže jsou tenčí a rychle se naruší. Modřiny se ale také ve velkém tvoří i u lidí, kteří mají problémy s cévami. Tyhle modré skvrny po těle mohou upozorňovat na poruchy krvetvorby, onemocnění jater, leukémii, hemofilii, ale také na obyčejný nedostatek vitaminů B, D, C a K. S modřinami také častěji zápasí pacienti, kteří berou léky na ředění krve. Pokud ani jedno není váš případ a máte modřin jako máku, raději si zajděte k lékaři.

Za jak dlouho zmizí?

Na to, jak ošetřit modřiny, aby co nejdříve zmizely, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Zbavit se modřiny není jen tak. Dost záleží na tom, kde ji máte. Obecně se ví, že modřina na svalu se vstřebá rychleji než ta, kterou jste si udělali na šlaše nebo na kosti. Svou roli hraje také velikost modřiny - menší „obouchánky“ se léčí rychleji než „modré plochy“. Rychlost regenerace modřiny ovlivňuje také její barva. Čím je světlejší, tím rychleji bledne a mizí. Pokud chcete urychlit léčbu modřin, snažte se po úderu místo co nejdříve chladit. Hodně také pomůže zvednutí končetin nad úroveň srdce.

Pozor na krevní sraženiny

Podle lékařů si lidé často pletou modřiny a krevní sraženiny, které vypadají podobně, ale jsou zdraví nebezpečné. Vznikají uvnitř větších cév (tepny, žíly) a znemožňují běžný průchod krve. Lékaři tento stav nazývají trombózou. Navenek se krevní sraženiny projevují různě. Nejčastěji bývají na nohou a projevují se ve formě otoku, zarudnutí, ztvrdnutí či namodrání kůže. Zatímco modřina je nepříjemná a bolí jen na jednom místě, krevní sraženina se projevuje daleko intenzivněji. Můžete cítit pnutí v lýtku, bolest při pohybu špičky (nahoru-dolů) nebo při došlapu.

Ohrožení života

Podle lékařů jsou také trombózy často průvodním jevem dlouhého cestování, například v letadle. Pokud se včas neřeší, může sraženina doputovat do plic a způsobit plicní embolii. Tenhle stav je životu nebezpečný a poznáte ho podle dušnosti, kašle, zrychleného tepu, namodralých prstů či bolesti na hrudi. Proto zbytečně neriskujte a při jakémkoliv podezření na žilní trombózu raději okamžitě volejte sanitku (číslo 155 nebo 112). Při čekání na pomoc si raději lehněte do pohodlné polohy, povolte oblečení a nic nejezte ani nepijte. Čím dříve se situace vyřeší, tím lépe.

Související články


Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.itesco.cz, www.aazdravi.cz