Být jen tak nalehko plavkách je v horkých dnech příjemné řešení, jak snesitelně strávit vedra s vysokými teplotami. Abyste se však cítili komfortně i večer po návratu domů, nezapomeňte, že je důležité se převlékat vždy do náhradních plavek nebo do suchého oblečení. Vyhnete se tak mnohým zdravotním obtížím, což vám potvrdí i každý urolog nebo gynekolog.

Mykóza neboli kvasinková infekce

Častým onemocněním z mokrých plavek je mykóza, protože vlhké a teplé prostředí je přímo rájem nejen pro bakterie, ale i kvasinky. Během léta jsou tyto nesnáze mnohem častější, něž ve zbytku roku. A ženské partie jsou na ně obzvlášť náchylné. Trpí jimi téměř 30 % žen, a to opakovaně. Většinou se začne projevovat nepříjemným svěděním a pálením intimních partií, následně i výtokem a bolestí při močení.

Nemoc se pak může prohloubit i špatnou životosprávou, především nadbytkem sladkého jídla a také stresem. Cukr je totiž dokonalou živnou půdou pro stále se množící kvasinky. Před touto chorobou nejsou chráněni ani muži, u nichž se kvasinky množí také v oblasti jejich pohlavního orgánu a často bývají jejich nositeli a přenašeči. Infekci nejčastěji způsobuje bakterie Escherichia coli, sporadicky i mykoplazmata a chlamydie. Důvodem vzniku bývá prochlazení, snížená imunita a jistým podílem i cukrovka. Proto dbejte na prevenci, a to dostatečnou intimní hygienou, zvýšenou dávku probiotik, vitamínů a minerálů.

Zánět močového měchýře

Jedná se o další velmi častou nemoc, která souvisí s mokrým oblečením. Ženy jsou na ni náchylnější než muži, což je dáno odlišnou anatomickou stavbou močového ústrojí. Projevuje se nepříjemnými bolestmi v podbřišku, nutkáním k močení, ostrou bolestí během močení a někdy i krví v moči.

Nemoc vzniká většinou důsledkem prochladnutí, za což často mohou právě těsné mokré plavky, které jsou nedostatečně prodyšné a drží se v nich nadměrná vlhkost, nečistoty a nebezpečné bakterie. Dalšími rizikovými faktory je koupání ve studené či nečisté vodě plné sinic, dlouhé sezení na studeném podkladu, zadržování močení, ale i nedostatečné dodržování pitného režimu. V případě, že byste proti tomuto onemocnění nezakročili včas, může vám hrozit i vážná infekce ledvin.

Kožní vyrážky

Protože se kvůli mokrým plavkám často člověk zapaří, mohou se u některých jedinců s citlivou pokožkou vyskytnout i nepříjemné kožní problémy a mnohé druhy ekzémů. Choroboplodné zárodky z vlhké látky postupně pronikají do kožních váčků okolo chloupků, což způsobuje zarudnutí, opruzeniny, svědění, pupínky a někdy i hnisavé vřídky.

Pokud se vám některý z těchto projevů na kůži objeví, vyhněte se škrábání, abyste si infekci nerozšířili po celém těle. Vyhněte se do uklidnění pokožky i peelingům a holení. Snažte se udržovat postižená místa v suchu, převlékejte se z mokrých plavek raději hned do suchého a používejte antibakteriální a hojivou kosmetiku.

Zdroje: www.vitalia.cz, www.denik.cz, www.ordinace.cz