Při přípravě pokrmů nemusíte vždy používat klasickou pšeničnou mouku! Můžete sáhnout po dalších variantách s lepší nutriční hodnotou, které ozvláštní vaše pokrmy výbornou chutí. Kvalitní sacharidy jsou důležité. Z jaké mouky péct, abyste uspokojili své chutě, ale nepřibírali?

Pohanková mouka

Pohanka je výbornou zásobárnou minerálů a vitamínů a je vhodná pro bezlepkovou dietu. Obsahuje také velké množství hořčíku, vápníku, železa, draslíku a manganu. A významný podíl zastávají i některé vitamíny skupiny B. Zároveň je pohanka vzácná díky obsahu látky rutin, který posiluje cévy. Tudíž skvěle funguje jako účinná prevence křečových žil a hemoroidů. Snižuje obsah cholesterolu v krvi, zlepšuje její srážlivost, posiluje imunitu a prohřívá organismus.

Vyrobte si domácí pohankovou mouku

Budete potřebovat pouze pohanku a pak už bude stačit vybrat si jeden z postupů. Buď můžete pohanku za sucha bez namáčení rozmixovat v silném mixéru a drť následně přesít, anebo ji na pár dní namočit a nechat naklíčit. Pak pohanku rozprostřete na pečicí papír do trouby a usušte ji při nízké teplotě. Suché klíčky pak rozmixujte na jemnou mouku.

Ovesná mouka z vloček

Oproti jiným moukám obsahuje vyšší množství proteinů a zdravých tuků. A ve výsledku dokáže vykouzlit mnohem křehčí a vláčnější těsto. Oves je významná obilovina, která našemu tělu poskytuje vitamíny skupiny B a lecitin. Vločky, které se z něho vyrábí, obsahují množství bílkovin a často jsou složkou zdravých potravin. Protože oves obsahuje nerozpustné vlákniny, velice dobře přispívá ke správnému trávení. Díky všem obsaženým vitamínům a minerálům napomáhá i lepší paměti a celkové imunitě.

Mouku z vloček máte jedna dvě

Na výrobu ovesné mouky budete potřebovat ovesné vločky, které rozmixujete na jemný prášek. V tomto případě nemusíte mouku ani přesévat, protože vločky se drtí velice snadno.

Rýžová mouka

Rýžová mouka je jednou z oblíbených na bezlepkové pečení. Je možné ji použít nejen k zahušťování, ale i na výrobu těstovin, nudlí, kaší a mnohých dezertů. Když si ji vyrobíte z bílé rýže, bude velmi jemná, z hnědé zas nutričně mnohem bohatší. Protože je rýžová mouka velice snadno stravitelná, je vhodná během diet a do redukčního jídelníčku. V případě zažívacích problémů nebo při průjmech si naordinujte rýžovou kaši. Rýže je plná významných sacharidů a obsahuje i jistý podíl bílkovin a esenciálních aminokyselin. V případě, že použijete neloupanou rýži, dopřejete si i vysoké množství vitamínu B a dalších důležitých minerálů. Rýžová mouka dokonce snižuje krevní tlak a je vhodná pro lidi se zažívacími problémy nebo po operačním zákroku.

Jak si rýžovou mouku vyrobit

Rýži je možné buď nasucho opražit na pánvi a po zchladnutí ji rozmixovat, nebo ji nejprve rozvařit ve vodě a pak ji rozmixovat do hladka. Vzniklou hmotu přendejte na plech a nechte pozvolna uschnout. Nakonec ji podrťte válečkem na nudle a prosejte přes jemné sítko.

Zdroje: www.rehabilitace.info, www.bezhladoveni.cz, www.slimming.cz