Lidský mozek je nejkomplikovanějším a nejsložitějším orgánem v našem těle. Je neskutečně výkonný a řídí většinu anatomických procesů. Pokud s ním budete zacházet efektivně, dojde ke zkvalitnění vašeho života. Zkuste tedy začít s jistými způsoby jeho cvičení, tak aby pracoval ve váš prospěch.

Inspirovat se můžete na videu zde:

Zdroj: Youtube

Něco málo o mozku

Lidský mozek váží něco mezi 1300 až 1500 gramy. Ačkoliv je váha mozku u mnoha zvířat mnohem vyšší, neznamená to, že by snad velikost a hmotnost ovlivňovaly naši inteligenci. Ta je dána lepším propojením mezi mozkovými buňkami. Protože nejsou v mozku receptory bolesti, tak tento orgán sám o sobě není schopen cítit bolest.

Mozek je zhruba z 60 % tvořen tukem, což ho činí nejtučnějším orgánem v lidském těle. Konzistencí se údajně lidský mozek podobá tužší želatině. Ke své činnosti potřebuje až 20 % veškeré krve v našem těle, a to z toho důvodu, že se potřebuje řádně okysličovat.

Začněte mozek trénovat

Pokud chcete svůj mozek ovlivnit a vytěžit z něho co nejvíc, můžete s ním začít postupně cvičit a zároveň ho tím ovlivňovat a vylaďovat ke zlepšení vašeho dosavadního života. Máme pro vás pár zajímavých tipů, jak na to.

Podporujte mozek řádnou dávkou myšlení

V minulosti se lidé domnívali, že pokud se některá část mozku poškodí, tak již nedochází k její regeneraci a obnovení všech jejích funkcí. Zpravidla byli všichni pacienti s mentálními poruchami a poškozením mozku považováni za nevyléčitelné. Ovšem později se názor změnil a došlo se k závěrům, že se mozek dokáže i sám regenerovat.

V případě poškození se mohou některé funkce z této části mozku přenést na jinou nebo dojde k vytvoření nových spojení. A tak dochází ke změnám v mozku, což dokazuje učení, myšlení, představy i naše každodenní činnosti a chování. Díky novým podnětům se v mozku začnou tvořit nová neuronová spojení. Čím budou tyto podněty častější, tím budou spojení silnější a větší.

Jak to funguje?

Podle vědců má to, jak myslíme, obrovský vliv na naše životy a celkové zdraví. okud se například rozhodnete zhubnout a budete si myslet, že to není možné, může se stát, že budete dokonce přibírat. Ovšem pokud tento názor přeměníte a nahradíte jej v podvědomí vírou, že jste ve výborné kondici a budete tuto myšlenku posilovat, ale také realizovat, mozek zajistí, že se odbourávání nadbytečných kil stane realitou.

Každý z nás má tedy reálnou možnost měnit svůj život, jakkoliv jen chce, a to pouze tím, že si podmaní svoji mysl. Díky tomu dosáhnete všeho, co si jen budete přát. Takže držte se toho, že víra posílí váš mozek. Protože každý fyzický proces začíná právě u myšlenky, která vzniká ve vaší mysli.

Dopřejte mozku relax a občas ho „vypněte“

V současné zrychlené době, plné mnoha informací a vjemů, dochází často k přetížení mozku. Dochází ke zvýšené únavě a je potřeba jednoduše mozek „vypnout“. Díky tomu se regeneruje a posílí se významným způsobem i imunitní systém.

Velice účinná je pravidelná meditace, ale i čas kratšího volna či delší dovolené. Stejně tak účinným prostředkem je i aktivita, kterou máte v oblibě a zaměstnáte tak mozek příjemnějším způsobem, při němž zapomene na negativní vlivy a myšlenky. I tímto způsobem totiž vzniknou v mozku nová spojení neuronů neboli synapsí, protože mu budete dávat podněty k novým dovednostem a poznatkům.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.whatnews.cz, www.opatruj.se, www.styl.instory.cz