Máte někdy pocity nepříjemné malátnosti či jisté otupělosti, a ne a ne se soustředit? Je to známka toho, že váš centrální nervový systém nefunguje naplno. Popsané stavy jsou příznaky možné mozkové mlhy. Pokud nechcete nedostatečný výkon mozku podporovat a chcete se zpomaleného a „zamlženého“ mozku zbavit a prozatím jej odsunovat na později, vyhněte se ve vašich stravovacích návycích potravinám, které mu nedělají dobře. Které to jsou a měli byste jim dát „vale“?

Co to je mozková mlha

Jak již bylo výše zmíněno, jedná se o stav, kdy cítíte silnou duševní únavu a vyčerpanost. Mozek v těchto momentech nefunguje tak efektivně, jak by měl. Nemusíte mít hned obavy, že jste vážně nemocní, jedná se spíše o kognitivní dysfunkci související s vyčerpáním či celkově špatnou funkcí celého organismu. 

Dle odborníků jde o mírný chronický zánět v mozkové oblasti, kdy jsou přetížené jemné a normálně přesně fungující mechanismy paměti, koncentrace nebo pocitů únavy a nálad. Pokud se jedná o vážné či dlouhodobé stavy, dochází k ovlivnění celkové kvality života. Nejčastěji se to projevuje špatnými výkony v zaměstnání nebo ve škole.

Nejčastější příznaky

Nedostatečný kognitivní výkon mozku se projevuje u každého jedince jinak, ale existují projevy, které jsou nejčastější. Některé již byly jmenované, tedy například přetrvávající pocit malátnosti či jisté otupělosti, stejně tak zvláštní únava či neschopnost udržet delší dobu konstruktivní myšlenku. Znakem je i celkově zhoršená pozornost a značně zpomalené reakce. Typické jsou i časté výkyvy nálady. Stav mozkové mlhy se často vyskytuje u žen v těhotenství a v období menopauzy, ale není výjimkou, že postihuje i mnohé muže.

Slovo odborníka

„Pochopením obecné fyziologie a faktů, že některé potraviny jsou v těle zdrojem zánětu, je jasné, že je svým způsobem zasažený i mozek, což vede k pocitům únavy, nespavosti a dalším,“ říká Liz Shaw, MS, RDN, CPT a registrovaná dietoložka. Dodává, že: „Tyto potraviny mají obvykle nízký obsah antioxidantů a zdravých tuků, jako jsou omega-3, a místo toho mají vysoký obsah trans-tuků, přidaných cukrů a rafinovaných škrobů." Jak stavu mozkové mlhy předcházet či pomoci alespoň kvalitním jídelníčkem a co z něj dozajista vyřadit?

Stop polotovarům

V prvé řadě byste měli vyčlenit ze svého menu veškeré polotovary a předem připravená jídla z obchodů. Tato jídla a jednotlivé potraviny procházejí několika fázemi zpracování a nejenže přicházejí o své výživné látky, navíc obsahují mnoho přidaných a nevhodných přísad. Často v nich najdete vysoký obsah cukrů, nezdravých tuků a sodíku a často jsou plné umělých konzervačních látek, barviv a také všech možných dochucovadel.

Alkohol

Dalším známým zabijákem mozkových buněk je samozřejmě alkohol. „Alkohol je nebezpečnou příčinou mozkové mlhy, protože dehydratuje náš organismus, a tudíž i centrální nervový systém," vysvětlila Melissa Mitri, MS, RD, registrovaná dietoložka. Bohužel je možné tento stav i několik dní po jeho požití.

Smažené pokrmy

Pokud si chcete zachovat plnohodnotný chod mozku co nejdéle, vyhněte se také všem smaženým jídlům. Obsahují vysoký podíl nezdravých tuků a soli a nemají téměř žádné živiny. Pravidelná konzumace smažených potravin je často podnětem ke vzniku zánětů.

Uzeniny

Pozor si dejte i na častou konzumaci veškerých uzenin. Jejich vysoký obsah nezdravých tuků, stejně tak sodíku, dusičnanů a dalších konzervačních látek, je podnětem ke špatné funkci mozku a zdraví celého organismu.

Sladké limonády

Sycené nápoje, které jsou navíc plné cukru a chemických přísad, vám také k pružnosti mozku nijak neprospějí. Vysoký obsah cukru vede k rychlému nárůstu a následnému poklesu jeho hladiny v krvi, kdy následně dochází k únavě a zpomalení kognitivních funkcí. Raději pijte čistou vodu bez bublinek nebo neslazené čaje.

Související články

Zdroje: www.eatthis.com, www.goodie.cz, www.mirdo.cz