Snažíte se shodit pár kilo, než začne plavková sezóna, a hledáte nejrychlejší způsob, jak na to? Zkuste mrkvovou dietu. Mrkev je skvělá zelenina s jemnou chutí, takže ji milují děti i dospělí. Navíc má podle vědců spoustu vitaminů a minerálních látek, které jsou pro lidský organismus prospěšné a dokáže pomoci i s nejrůznějšími zdravotními neduhy. Kromě toho obsahuje slušné množství betakarotenu, který se bude hodit právě v létě, díky němu se totiž vaše pokožka lépe opálí a zároveň betakaroten kůži poskytne ochranu před nebezpečným UV zářením.

Hubněte s rozvahou

V první řadě je dobré si uvědomit, že žádné zkratky v hubnutí nejsou ku prospěchu věci. Drasticky shozená kila se vrátí a dost často s nějakým váhovým bonusem navíc. Jednostranně zaměřené diety také nejsou vhodné ze zdravotního hlediska, neboť omezení potravin v jídelníčku může časem vést k nějakému deficitu. Pokud tedy chcete nějakou dietu zkusit, nedržte ji delší dobu než pár dní a volte raději zdravější pozvolnější variantu hubnutí.

Mrkev jako nástroj hubnutí

Zkusit můžete mrkvovou hubnoucí kúru. Najít můžete varianty, kdy se doporučují pít převážně mrkvové šťávy a konzumovat mrkvové pyré. Vy ji ale zkuste pojmout trochu jinak. Nevynechávejte bílkoviny ani zdroj tuků. I tak půjdou kila dolů, ale nebude vám hrozit zpomalení metabolismu a trápení se zažíváním.

Zdravá verze mrkvové diety

Na skvělou dietní rychlovku s mrkví a kuřecím masem se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Mrkev zařazujte do všech jídel denně. Pokud vás bude honit mlsná, nakrájejte si syrovou mrkev na kolečka a chroupejte, nebo si připravte mrkvový salát s kouskem jablka a kapkou oleje. Den začněte klasicky snídaní. Plátkem celozrnného chleba s mrkvovou pomazánkou ze strouhané mrkve orestované na lžičce oleje smíchané s polévkovou lžící sýru cottage. Jako svačinu si můžete dát bílý skyr. Při přípravě oběda nezapomeňte na kousek libového masa. Uvařit si tedy můžete kuřecí nudličky s dušenou mrkví a přidat jeden střední brambor. K odpolední svačině pak zkuste již zmiňovaný mrkvový salátek a večer se zahřejte mrkvovou polévkou.

Tukům se nevyhýbat

Možná si říkáte, proč jídla zbytečně doplňovat tuky. Důvod je jednoduchý, v tucích se rozpouští důležité vitaminy a tělo je pak schopno je využít. Pokud ale budete chroupat samotnou zeleninu, budete mít sice pocit, že děláte pro své zdraví to nejlepší, ale opak je pravdou. Nevyhýbejte se ani bílkovinám. Na čisté mrkvové šťávě byste sice kila shodili, ale nejednalo by se o tuk, ale o svalovou hmotu. Bílkoviny jsou pro udržení svalů klíčové. Správně postavenou mrkvovou dietu nedržte déle jak tři dny, pak se vraťte k normálnímu, ale zdravému jídelníčku.

Proč zrovna mrkev?

A proč zrovna mrkev? Podle vědeckých studií se jedná o nízkokalorickou potravinu, která vám rozhodně s hubnutím pomůže, obsahuje cenné množství vitaminů a minerálů a kýžené vlákniny, jež ovlivňuje správnou peristaltiku střev. Nasládlá zelenina navíc díky vláknině udržuje delší pocit sytosti a snižuje chuť na sladké. Mrkev navíc pomáhá s regulací krevního tlaku. Díky vysokému obsahu vitaminu C příznivě ovlivňuje imunitu. Příznivě ovlivňuje činnost mozku a snižuje tvorbu škodlivých bakterií v ústech.

Pozor na karotonémii!

Ano. Čtete správně. Mrkví se lze předávkovat. Předávkování mrkví je velmi neobvyklé, ale podle vědců existuje a může být nebezpečné. Příčinou může být konzumace velkého množství mrkve nebo velkého množství mrkvové šťávy. Předávkování karotenoidy, jež mrkev obsahuje, může vést k onemocnění zvanému karotenémie, při níž se pokožka těla zbarví do oranžova nebo žluta. V extrémních případech může předávkování v mrkvi obsaženými karotenoidy vést k onemocnění zvanému hypervitaminóza A, což může vést až k závažným zdravotním problémům, jako jsou zvracení, nevolnost, ztráta chuti k jídlu, bolesti hlavy a dokonce i poškození jater. Přestože je mrkev zdravá a bohatá na vitaminy i minerály, je nutné dbát na její správné dávkování a neopomínat ani při prmkvové dietě vyváženou stravou.

Související články

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov, www.bezhladoveni.cz, www.jimeto.cz, www.nzip.cz, www.zdravizone.cz